Home / / Weet je waarom ik Tai Chi doe?

Weet je waarom ik Tai Chi doe?

‘Ik dacht dat houdt hij één dag vol en dan is zijn energie ‘kats’ op’

HOONHORST – Resy Wouters uit Hoonhorst is ooit begonnen met Tai Chi omdat haar man Cees, linkszijdig verlamd is. Hij probeert zoveel mogelijk te bewegen door te fietsen en te wandelen, maar het is erg lastig om genoeg te bewegen als het zoveel energie kost.

Na lang zoeken vond hij een vorm die hij makkelijk kon doen: Tai Chi. Kennissen van de familie Wouters deden dit al jaren en brachten hen ermee in aanraking. “Er is een vijfdaagse Tai Chi workshop, speciaal voor mensen met een zorgvraag”, zeiden ze (vijf dagen is wel erg lang, dacht Resy nog). “Daar komen zelfs mensen in een rolstoel: ze komen uit alle delen van de wereld, alleen voor die workshop. Jullie overnachten bij ons en we gaan elke dag met Cees mee”, vervolgden ze. Deze kennissen wonen in Landgraaf, de workshop was in Helmond, dat nog zeker een rijden was.

Als een blok

Cees wilde het wel proberen. “Ik dacht dat houdt hij één dag vol en dan is zijn energie ‘kats’ op”, vertelt Resy. “Elke avond (laat) kwam hij echter enthousiast terug met veel verhalen. Hij viel als een blok in slaap en stond de volgende dag weer vroeg (en fit) op om vóór 10.00 uur in Helmond present te zijn.
Tijdens die workshop sprak de Chinese Tai Chi instructeur hem aan en wilde weten wat hem mankeerde. Cees kon hij zijn linkerarm destijds niet bewegen; deze stond in een hoek van 90 graden strak voor zijn lichaam. Hier was geen beweging in te krijgen. Behalve met behulp van deze instructeur. Door bepaalde oefeningen was zijn linkerarm na vijf dagen weer recht en kon hij die arm zelfs optillen. Tot op de dag van vandaag (dit was zo’n tien jaar geleden) tilt hij die arm op en kan hij deze (met behulp van zijn andere arm) strekken.
En ikzelf? Ik had ‘nergens last van’ toen ik ook met Tai Chi begon: nou ja, een beetje rugpijn, maar dat hebben veel mensen. Na de tweede vijfdaagse workshop merkte ik, dat ik mijn hoofd veel verder naar links en naar rechts kon bewegen, die was dus voorheen ook stijf geweest. Mijn hele lijf voelde trouwens soepeler aan. Dus deed Tai Chi ook veel voor mij.”

Maar de klas in Helmond stopte. De familie Wouters woont in Hoonhorst, de dichtstbijzijnde Tai Chi klas van die vereniging bleek op anderhalf rijden. “Dit was niet te doen als je wekelijks lessen wilt volgen”, legt Resy uit. “Ik gaf de laatste tweeënhalf jaar ook les, dus besloot ik dit zelf te gaan doen, samen met Cees. Ik ging op zoek naar een geschikte leslocatie in de buurt. Het werd de Potstal in Hoonhorst. De lessen werden enthousiast ontvangen en we hoorden veel goede signalen als: ‘mijn rug knakte, hij is weer soepel’, ‘wat voelt dit lekker, ik voel me veel meer ontspannen’, ‘hé, ik dacht even niet meer aan andere dingen’.

Zonder te springen

En toen kwam corona, we moesten tijdelijk stoppen. Het plan was om op 6 januari weer te starten met Tai Chi. Ruimte V3 in de Potstal was alweer gereserveerd op de woensdagochtend van 10.00 tot 11.00 uur. Maar door de opnieuw aangescherpte coronamaatregelen (die tot zeker 19 januari gelden) moest de Potstal weer sluiten en konden ook de Tai Chi lessen niet doorgaan.
Ik merk dat we hard aan Tai Chi toe zijn. Onze souplesse wordt minder. Eerder legde ik met gemak beide handen plat voor me op de grond (als ik rechtop stond, welteverstaan….). Nu wordt dat al iets lastiger. Hopelijk kan ik na 19 januari weer starten, onze lichamen hebben het nodig.”

Belangstellenden die zich er in herkennen en iets aan beweging willen doen kunnen zich aanmelden. In een rustige sfeer, met veel aandacht voor de persoonlijke lichaamsgesteldheid, wordt er gewerkt aan souplesse, zonder te springen of op de grond te liggen. Wel met diverse rek- en strekoefeningen, staand of zittend, al naar gelang de gesteldheid. Van de deelnemers wordt alleen gevraagd in de kosten van de zaalhuur te delen. Resy wil er niets aan verdienen., zw wil alleen helpen de balans te herstellen en de gewrichten soepel te houden en/of te maken.

Voor meer informatie kan gemaild of gebeld worden naar resy.wouters@gmail.com/06 27 161 075. Of kijk op http://www.hoonhorst.nl/agenda/. Hierop zijn de dagen te vinden waarop Tai Chi zal worden gegeven.

.

Kader met raster

De voordelen van Tai Chi

* Het voorkomt dat je spiermassa verliest. Dit verlies begint na je veertigste sneller op te treden.
* Een uitstekende manier om je ademhalingssysteem en je cardiovasculaire systeem te versterken
* De houdingen die je in Tai Chi gebruikt, helpen om je houding in je dagelijkse leven te verbeteren en je spieren te ontspannen
* Kleiner risico op vallen en blessures. Je lichaam wordt sterker en dit bevordert je evenwicht.
* Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat mensen met een hoge bloeddruk een verbetering merken als ze Tai Chi doen.
* Onderzoek heeft ook aangetoond dat mensen met fibromyalgie minder pijn hebben.

Foto: Pixabay.com

Lees ook

10e Vechtgenotenrit doorgeschoven naar 11 juni 2022

OMMEN – De organisatoren van de Vechtgenotenrit hebben besloten de 10e rit door te schuiven …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.