Home / / Vlindercollectie Ab Goutbeek naar Naturalis

Vlindercollectie Ab Goutbeek naar Naturalis

DALFSEN – Historicus en amateurarcheoloog Ab Goutbeek uit Dalfsen heeft afgelopen week zijn unieke vlindercollectie overgedragen aan Naturalis in Leiden.

Vanaf 1958 tot 2014 besteedde Goutbeek vrijwel dagelijks tijd aan zijn collectie. Vele morgens ging hij naar de lamp en de bak in zijn tuin om te zien wat de aantrekkingskracht van het licht had opgeleverd. Daarnaast trok hij er regelmatig op uit om met een netje in Dalfsen en omgeving zijn verzameling verder uit te breiden. Dit leidde uiteindelijk tot een unieke en wetenschappelijk bijzondere collectie van tussen de 20.000 en 25.000 exemplaren vlinders (waaronder motjes en microvlinders). Deze werden allemaal geprepareerd, gespannen op plankjes en voorzien van etiketten met naam en datum opgeslagen in speciale kasten. Goutbeek schat dat het hem een kwartier per vlinder heeft gekost. Dan betekent dus al gauw over meer dan 6000 uren.

Bijzondere exemplaren

In zijn collectie zitten bijzondere exemplaren. De Dalfsenaar was de eerste in heel Nederland die een nachtvlindertje met de naam klein uiltje ving. Ook ving hij als eerste in Salland wel 50 à 60 microvlinders, die elders wel bekend waren, maar in Salland nog niet. De ontzettend grote collectie geeft ook een momentopname van de soorten die in het Vechtdal voorkomen. De meeste vangsten werden thuis gedaan en in het gebied tussen Zwolle en Ommen. De keuze van Goutbeek voor Naturalis was een heel logische. Naturalis is in Nederland hét wetenschappelijk instituut voor de bestudering van de insectenpopulatie in Nederland. Zie www.naturalis.nl
De natuurhistorische collectie van het museum staat in de top 5 van de wereld met collecties van alle werelddelen met meer dan 40 miljoen objecten. De collectie van Goutbeek is daar dus goed op zijn plaats. De Dalfsenaar is tevreden over het op deze manier behouden van zijn collectie en het gebruik er van voor wetenschappelijk onderzoek over het voorkomen en de verspreiding van vlinders in Nederland.

Lees ook

Nieuwbouw Historisch Museum Ommen in eindfase

OMMEN – Nog even en dan is het Historisch Museum Ommen gereed. Momenteel legt de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.