Home / / Sluitende begroting voor gemeente Ommen

Sluitende begroting voor gemeente Ommen

OMMEN – Met een overschot van 500.000 euro en een gezonde reserve van 11 miljoen euro presenteert de gemeente Ommen een sluitende begroting voor 2021. Ommen heeft de behandeling van de begroting voor 2021 in tweeën geknipt. Op 8 november vorig jaar is door de raad al een simpele en eveneens sluitende begroting vastgesteld die de goedkeuring kreeg van de provincie. Nu komt Ommen met een definitieve begroting: Perspectiefnota 2021.

“Goed nieuws. Ommen heeft de zaken voor elkaar”, luidde de positieve boodschap van wethouder financiën Ko Scheele bij de presentatie van de begroting waarin het college van burgemeester en wethouders een omvangrijk pakket aan maatregelen voorstelt aan de raad. De maatregelen die voorgesteld worden zijn een directe reactie op het rapport van bureau Berenschot, een bureau dat de meerjarenbegroting van Ommen onlangs analyseerde. De aanleiding voor deze analyse zijn de financiële uitdagingen waarmee de gemeente in de komende jaren te maken krijgt: een mogelijke verlaging van de bijdrage uit het rijk en tegelijkertijd hogere kosten voor de zorg.

Scherp begroot

In de afgelopen jaren heeft de gemeente al rekening gehouden met de hogere kosten en daarom kunnen nu zogenaamde stelposten ingezet worden. Daarnaast is er continu scherp begroot en op die manier is en blijft er ruimte voor gewenste investeringen. Sterker nog: de gemeente houdt in de komende jaren geld over en beschikt over een algemene reserve van 11 miljoen euro. Behoedzaamheid blijft echter wel geboden, omdat er nog verschillende risico’s op de gemeente afkomen. Wethouder Ko Scheele: “Deze perspectiefnota laat zien dat Ommen zijn zaken voor elkaar heeft. We kunnen ondanks de financiële druk een meer dan sluitende begroting laten zien waarbij we ook belangrijke investeringen op het gebied van wonen, verkeer en onderwijs kunnen uitvoeren.”

Verkeersmaatregelen

In de komende jaren wordt extra geïnvesteerd in verkeersmaatregelen om het centrum veiliger, leefbaarder en gezelliger te maken. Daaronder vallen onder andere de aanpak van de Vechtkade/Julianastraat en de gevolgen voor het omliggend gebied. Ook wordt ingezet op een fietstunnel Haarsweg/Slagenweg. Verder is geld gereserveerd voor fietspaden, zoals het Stuwepad, het meerjarig onderhoud van wegen, ook in de kernen.
De promotie van Ommen krijgt een extra impuls en er komt een goede openbare toiletvoorziening in het centrum. Voor duurzame projecten uit de samenleving komt een komt een duurzaamheidsfonds. In de perspectief nota is een voorstel opgenomen voor een structurele subsidie voor het inloophuis en gaat de gemeente investeren in digitale taalversterking voor de bibliotheek, integratie en onderwijs. Na eerdere grote investeringen in het Vechtdal College en het Kindplein West wordt ook een eerste stap gezet richting Kindplein Oost. Op het terrein van de huidige Aldi wordt nieuwbouw mogelijk gemaakt voor de basisscholen Kardoen en Fluitekruid. Ook wordt geïnvesteerd in de uitbreiding van de Boslustschool en moderne ventilatiesystemen in alle gemeentelijke onderwijsgebouwen. Naast de landelijke regelingen wil het college 285.000 euro reserveren voor coronamaatregelen. Dit bedrag is niet alleen bestemd voor toezicht en handhaving, maar ook voor extra ondersteuning zoals bijvoorbeeld bij schuldhulpverlening.

Geen lastenverhoging

Een lastenverhoging blijft uit. De toeristenbelasting blijft gelijk en de 50 procent OZB-verlaging voor maatschappelijke instellingen blijft in stand. Daarnaast blijven leges voor begraafplaatsen en bouwkosten gelijk. Door maatregelen om de riolering klimaatrobuust te maken stijgen de rioollasten, maar daar staat een verlaging van de afvaltarieven tegenover. Het gevolg is dat de lasten voor de inwoners van Ommen niet worden verhoogd, met uitzondering van de inflatie.
Op donderdag 11 februari wordt de perspectiefnota besproken in de raadscommissie. Tevens is dan de mogelijkheid tot inspreken. De perspectiefnota wordt op donderdag 4 maart vastgesteld door de gemeenteraad.

Lees ook

Gemeente Dalfsen peilt interesse voor glasvezelaansluiting

DALFSEN – Voor 650 huishoudens in Nieuwleusen komt er alsnog een kans op een glasvezelaansluiting …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.