Home / / Sluitende begroting in Ommen?

Sluitende begroting in Ommen?

(Ingezonden brief)

OMMEN – De heer Satter uit Ommen reageert door middel van een brief op een artikel uit het Ommer Nieuws van woensdag 27 januari 2021. Hierin, zegt hij staan twee berichten die met elkaar in tegenspraak zijn.

“Het eerste luidt: ‘‘Goed nieuws, Ommen heeft de zaken goed voor elkaar’ luidde de positieve boodschap van wethouder financiën Ko Scheele. In het artikel staat verder nog ‘Sterker nog: de gemeente houdt in de komende jaren geld over en beschikt over een algemene reserve van 11 miljoen’. Het tweede artikel heeft als titel ‘Huishoudelijke hulp in Ommen gaat veranderen per 1 januari 2021’. Er zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd. Dit is heel plastisch gezegd voor het feit dat er gewoon sprake is van een bezuiniging op de uren huishoudelijke hulp: het aantal toegekende uren is verminderd. Als de toegekende uren tekortschieten, wordt er een bureaucratisch monster gecreëerd (een medewerker van Samen Doen beoordeelt of een inwoner in aanmerking komt voor een maatwerkvoorziening). Een maatwerkvoorziening betekent dat wordt beoordeeld of meer uren noodzakelijk zijn. Voor wiens rekening komen de kosten van deze inzet, of kosten de uren van deze medewerker de gemeenschap geen geld? Simpeler is om deze extra activiteit te laten vervallen en de dan vrijkomende middelen in te zetten voor het handhaven van de huidige uren huishoudelijke hulp. Daarnaast staat in het artikel: ‘Ook wordt geïnvesteerd in alle gemeentelijke onderwijsgebouwen’. Hier wordt een fundamentele denkfout gemaakt. Want de onderwijsgebouwen zijn geen eigendom de gemeente, maar van een private organisatie (vereniging, of stichting). Dus de gemeente hoeft helemaal niet in te investeren in de schoolgebouwen, met uitzondering van die voorzieningen die in de Wet Primair Onderwijs genoemd. En daar valt deze voorziening niet onder. Daarnaast ontvangen de schoolbesturen voor het bekostigen van deze voorziening de middelen van het ministerie van Onderwijs. Dus waarom gemeentelijke middelen inzetten? Het is dan ook geen investering, maar een bijdrage aan de schoolbesturen. Het antwoord kan ik wel geven: de vergoeding van het rijk is te weinig. Maar geldt ditzelfde motief ook niet voor de huishoudelijke hulp, waarop wordt bezuinigd? Uit deze twee voorbeelden blijkt maar dat de inzet van gemeentelijke middelen te maken heeft met politieke/ bestuurlijke keuzes. De gemeente kiest voor het bekostigen van een voorziening waarvoor een derde middelen van het rijk ontvangt en bezuinigt op een voorziening waarvoor de gemeente ten koste van zwakken in de samenleving. Nu zijn het degenen die zijn aangewezen op een maatschappelijke voorziening, t.w. huishoudelijke hulp.
Zoiets doet zich ook bij het rijk voor: bezuinigen op de kinderbijslag om de opbrengst in te zetten voor het verbeteren van het functioneren van een aantal onderdelen van het rijk, t.w. de Sociale Verzekeringsbank en het UWV.

Als dit de toekomstige werkwijze van de overheid is kan ik altijd een sluitende begroting krijgen, maar wel ten koste van ……….”

S.K. Satter
Ommen

Lees ook

Gemeente Dalfsen peilt interesse voor glasvezelaansluiting

DALFSEN – Voor 650 huishoudens in Nieuwleusen komt er alsnog een kans op een glasvezelaansluiting …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.