Home / / Politiek verwoord

Politiek verwoord

DALFSEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. In deze editie is de fractie van Gemeentebelangen aan het woord

Onlangs heeft onderzoek naar de zwembaden in Dalfsen en Nieuwleusen aangetoond dat de zwembaden netjes en schoon zijn maar weinig aantrekkingskracht hebben, de omgeving van beide zwembaden gedateerd is en er geen zichtbare marketing is om bezoekers te trekken.
Toch is er veel animo om te zwemmen in onze openluchtzwembaden ‘de Meule’ en ‘Gerner’.
Dat wisten we natuurlijk al maar het is mooi dat dit nu ook uit het onderzoeksrapport blijkt.
Dus sluiting is niet aan de orde, de zwembaden zijn een basisvoorziening in onze gemeente.
Wat opvalt is, dat de personeelskosten van zwembad Gerner en de Meule enorm hoog zijn t.o.v. de inkomsten. De kosten bestaan met name uit toezicht, kassa, gebouwenonderhoud en terreinonderhoud. Dit vraagt om nader onderzoek. Hoe kunnen de personeelskosten omlaag? kan het personeel efficiënter ingezet worden? Of is er een mogelijkheid vrijwilligers in te zetten?
Voor toezicht is dat waarschijnlijk moeilijk i.v.m. verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid maar voor de horeca en het loket zou dat misschien wel een oplossing kunnen zijn.
Vrijwilligers zouden bijvoorbeeld in een werkgroep mee kunnen denken hoe meer sfeer gecreëerd kan worden en samengewerkt kan worden met andere verenigingen of evenementen in Dalfsen en Nieuwleusen.
We begrijpen dat we de lat in deze tijden van bezuinigen niet zo hoog kunnen leggen, toch denken we dat verbeteringen niet direct met veel kosten gepaard hoeven te gaan, zoals het organiseren van activiteiten en samenwerken met anderen. De mogelijkheid creëren om een zwemdiploma in een zwemseizoen te behalen d.m.v. een snelcursus met meer of extra lange lessen in de zomervakantie zou uitgezocht kunnen worden. Het ondernemerschap met meer inzetten op PR/ sociale media kan verder ontwikkeld worden.
Ook stellen we nader onderzoek op prijs om met name de Meule verder te verduurzamen.
Met dit soort maatregelen kan het zwemmen in de openluchtbaden aantrekkelijker gemaakt worden en ook de aankleding van de baden en de buitenruimte hoeft niet per definitie veel geld te kosten.
Natuurlijk vinden we dat de inkomsten en uitgaven van de zwembaden beter in balans moeten worden gebracht maar we willen sporten en bewegen ook stimuleren en dat mag best geld kosten.
De vraag: Wat is het verschil tussen een bikini en een badpak is dus gemakkelijker te beantwoorden dan de vraag wat het ambitieniveau voor de zwembaden is.
We hebben als Gemeentebelangen veel ambitie maar helaas zwemmen we in Dalfsen gewoon in water en niet in het geld dus is het van groot belang dat duidelijk wordt wat de kosten zijn.
We laten nu nader onderzoeken hoe we toekomstbestendige baden met meer beleving en sfeer kunnen krijgen en tegen welk kostenplaatje.
Het allerbelangrijkste voor ons is, dat onze inwoners veilig en tegen een acceptabel tarief kunnen zwemmen, zwemles kunnen krijgen en dat toeristen de baden beter kunnen vinden.
We wensen iedereen van harte veel zwemplezier toe en een mooie en coronavrije zomer!

Namens de fractie van Gemeentebelangen,
Inge Haarman
i.haarman@raaddalfsen.nl

Lees ook

Ingezonden: De splinter en de balk

REGIO – Orthopedagoog drs. Gerard Bekker is in de pen geklommen naar aanleiding van het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.