Home / / Opvallende bus Saam Welzijn bezoekt alle kernen en de buitengebieden in de gemeente Dalfsen

Opvallende bus Saam Welzijn bezoekt alle kernen en de buitengebieden in de gemeente Dalfsen

DALFSEN – Uit een gesprek van wethouder Jan Uitslag van de gemeente Dalfsen met directeur Wout Noorman van Saam Welzijn kwam de vraag naar voren: “Wat kunnen we in deze (corona)tijd doen aan eenzaamheid voor zowel ouderen als jongeren in de gemeente Dalfsen?”

Een van de inzichten was de inwoners opzoeken. “Wij willen met de inwoners in gesprek en hen een hart onder de riem steken. Met name in coronatijd is het belangrijk dat Saam Welzijn in contact blijft met bewoners in alle kernen en de buitenwijken van de gemeente Dalfsen. Door er met een ‘opvallende’ bus op af te gaan, is de verwachting dat we veel bewoners gaan zien en spreken. Ook is er aandacht voor vertier, om zo ook inwoners een hart onder de riem te steken”, aldus Uitslag. Dit gaat nu gebeuren met een busje dat dagelijks een wijk- woonkern of het buitengebied bezoekt. De praktijk heeft geleerd dat daardoor veel inwoners te bereiken zijn en daardoor mogelijk preventief zorgsignalen zijn op te halen.

“Hierdoor kan er snel geschakeld worden als ergens bijvoorbeeld zorg nodig is”, aldus Noorman. Welzijnswerker Arién Langejans merkt op: “Wij kijken ook wat buurtbewoners voor elkaar kunnen betekenen. Wij kunnen koffie of chocolademelk drinken in de bus en hebben af en toe een bloemetje bij ons. Ook willen we graag jongeren, als het weer kan, naar jongerenactiviteiten krijgen. Daardoor kunnen ze elkaar beter leren kennen. Voor de toekomst denken we ook aan een speelveld voor kinderen, het opzetten van een wijktuin, maar ook het vinden van maatjes die iets kunnen betekenen voor een bewoner. Mocht het volgens de coronarichtlijnen weer kunnen, dan is het organiseren van een buurtbarbecue ook een mogelijkheid.” De praktijk heeft geleerd dat daardoor veel inwoners te bereiken zijn en daardoor mogelijk preventief zorgsignalen zijn op te halen

Bus rijdt minimaal één jaar rond

Team ‘Saam Welzijn’ beschikt over circa twintig personen die hierbij betrokken zijn. Er werden al activiteiten gedaan met een bakfiets. Het nieuwe project loopt in eerste instantie voor een jaar. Bij positieve resultaten wordt het in de reguliere subsidie van Saam Welzijn opgenomen. Een gezamenlijke financiering met de Bibliotheek, De Kern, Mee, de GGD en de gemeente behoort tot de mogelijkheden. Saam Welzijn heeft enkele sponsoren gevonden en is nog op zoek naar een geschikt autobedrijf uit de gemeente die, d.m.v. sponsering het onderhoud van de bus kan verzorgen. Het is ook voor te stellen dat de bus gebruikt wordt voor jongerenactiviteiten op locatie, boekenbezorging van de bibliotheek, individuele gesprekken door De Kern, MEE of Saam Welzijn.

Tekst/foto: Evert Jan Goos

Ariën Langejans van Saam Welzijn samen met wethouder Jan Uitslag van de gemeente Dalfsen bij de Opvallende bus van Saam Welzijn

Lees ook

Raad & Recht biedt gratis hulp bij jaarlijkse belastingaangifte

(Advertorial) OMMEN – Het Belastingteam van Raad en Recht biedt ook dit jaar weer gratis …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.