Home / / Ingezonden: De splinter en de balk

Ingezonden: De splinter en de balk

REGIO – Orthopedagoog drs. Gerard Bekker is in de pen geklommen naar aanleiding van het coronabeleid van onze regering, hieronder de brief.

“De Nederlandse taal is rijk aan spreekwoorden. Het is op dit moment dan ook verleidelijk en uitdagend een aantal daarvan de revue te laten passeren. Om ze los te laten op het bewonderenswaardige beleid en de prompte uitvoering van onze ‘bevelhebbers’.

We sturen onze soldaten zonder helm (lees: mondkapjes Van Dissel) en de nodige munitie (lees: vaccinbeleid De Jong) de loopgraven in. Het kabinet heeft in het eerste moment van coronacrisisbestrijding de hoop gevestigd op de wetenschappers van het RIVM en de secondanten uit het OMT. Op hun vakgebied zijn dit ongetwijfeld intelligente, maar vaak ook zeer eigenzinnige en van eigen kennis overtuigde wetenschappers. Hun zichtveld is overeenkomstig hun kennis, maar ook niet meer dan dat. Op het medische vlak onmisbaar in het analyseren en bestrijden van ziektes, zoals het virus dat ons in een houtgreep heeft. Alle respect daarvoor.

Bekwame aanvoerders

Echter, in oorlogstijd zijn niet alleen het hospitaal en de medici onmisbaar. De oorlog kan alleen maar gewonnen worden als ook alle andere variabelen die in de strijd moeten worden geworpen, geleid worden door bekwame aanvoerders. Aanvoerders die weten om te gaan met crisissituaties. Met name de logistiek is daarbij van essentieel belang. Met poef…poef zeggen win je de oorlog niet. Voldoende munitie bepaalt de uitslag en onze minister van oorlog moet meer naar de generaals luisteren, die met de voeten in de modder staan en zich wat minder afhankelijk opstellen van de grijze hoofdchirurg van het RIVM!
Ook de raad van bestuur van crisisteam corona en haar voorzitter de heer Rutte is hierin initiatiefloos en lijdt aan selectieve doofheid. Je kunt altijd later nog eigen falen en besluiteloosheid afschuiven op het RIVM of het OMT om je te verontschuldigen. Door bijvoorbeeld het ‘Redteam’ en praktiserende medici uit verschillende ziekenhuizen, zijn in het afgelopen jaar verschillende adviezen en aandachtspunten geventileerd. Je zag en hoorde de irritatie over het afstand houdende en eigenzinnige optreden van onze ‘leiders’ toenemen. Niet alleen bij de bevolking die regelmatig moet zuchten onder het wankelmoedige optreden, maar ook bij andere wetenschappers van niveau die zich niet gehoord voelen (bijvoorbeeld Van der Voort Hoofd intensive care UMCG Groningen).

Bekende vingertje

Ook het parlement draagt hier een zekere verantwoordelijkheid. De huidige debatten volgend, zien we partijsergeanten met veel (toch wel erg storend en zich steeds maar herhalend) verbaal taalgeweld opbotsen tegen de koloneltafel, waarachter een minzaam glimlachende premier en een zich in alle bochten wringende zorgminister. Als dan ook weer nieuwe ‘blunders’ zich openbaren, die al maanden spelen bij de GGD, dan wordt het steeds moeilijker om ons ‘opperbevel’ nog enige geloofwaardigheid te geven. Je begint je steeds meer af te vragen wat er nog meer uit de doos van Pandora tevoorschijn komt.
Daar waar bemoeizuchtig Nederland zo ijverig is met het bekende vingertje wijzen naar andere landen – waar het met vrijheid, transparantie en democratie zo ernstig gesteld is – moeten we ons zo langzamerhand af gaan vragen hoe het hiermee in ons eigen land gesteld is.
Enige zelfreflectie – woorden waarover nu zo vaak opmerkingen zijn – is hier wel op zijn plaats… vindt u niet? Mijn eigen reflectie? Die gaat eerlijk gezegd een beetje verloren. Verloren in de onmacht van de individuele burger die in dit proces een rol van betekenis kan spelen. In zo’n crisissituatie blijkt onze afhankelijkheid, van de buiten onze directe leefwereld zich afspelende beleids- en besluitvormingsprocessen, waarop we dan maar moeten vertrouwen.

Zoete koek

Onze beeldvorming omtrent dit hele gebeuren wordt gevoed door de informatie die ons door de media wordt aangereikt. Waarvan we het waarheidsgehalte in alle betrekkelijkheid voor zoete koek moeten aanvaarden? Met de ‘achterafclausule’ wordt ons veel duidelijk, maar dat geldt voor alle gemaakte missers van ons opperbevel. Het overkomt ons ook wel in de persoonlijke sfeer. Alleen is daarbij het verschil dat de gevolgen niet zo ingrijpend zijn en tot zoveel ‘bijkomende schade’ leidt.
Mosterd na de maaltijd, het paard achter de wagen spannen………er is veel om over na te denken. Na de verkiezingen wellicht een andere denktank?

De splinter en de balk……… logisch niet?”

Lees ook

Juwelier Zandbergen in Ommen stopt na 21 jaar

(Advertorial) OMMEN – In juni 2000 is juwelier Zandbergen begonnen met een goudsmidsatelier/juwelierszaak aan het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.