Home / / Geen eindstanden amateurvoetbal

Geen eindstanden amateurvoetbal

REGIO – Door het coronavirus zit een ‘normale’ afronding van de huidige competities in het amateurvoetbal er niet meer in. De KNVB heeft daarom besloten dat er voor dit seizoen geen eindstanden komen in het amateurvoetbal en er dus ook geen kampioenen, promovendi en degradanten zijn. Ook worden de bekerkampioenschappen niet meer uitgespeeld. Het volgend seizoen start iedereen in dezelfde klasse als bij de start van het huidige seizoen.

Een werkgroep van de KNVB gaat de consequenties hiervan nader uitwerken. Deze beslissing werd genomen na veelvuldig contact met vertegenwoordigers van verenigingen in het land, de ledenraad en alle belangenverenigingen in het amateurvoetbal. “Wij zijn ons er namelijk van bewust dat hoe logisch deze beslissing ook is, deze ook impact heeft op de hobby en passie van onze 1,2 miljoen leden en financiële gevolgen kan hebben voor de 3.000 verenigingen” meldt de KNVB.

Regio Cup

Voor de amateurvoetballers die uitkomen in de zogenoemde B-categorie (vrijwel alle senioren- en jeugdelftallen, de standaardteams horen tot categorie A) wordt de competitie dit seizoen niet meer hervat. Zodra de overheid toestemming geeft, gaat de KNVB van start met de Regio Cup: kleinschalige en regionale toernooien voor amateurverenigingen, met minder lange reisafstanden en de
kans op lokale derby’s. Na al die maanden wil iedereen dolgraag weer voetballen en wij willen hiervoor alle mogelijkheden benutten”, aldus directeur amateurvoetbal bij de KNVB. “Dus als het oppakken van de huidige competities geen optie meer is, dan kunnen de teams verder in de KNVB Regio Cup.” De invulling hiervan, zoals het aantal teams per poule, hangt onder meer af van wanneer er weer gevoetbald mag worden. Normaal gesproken loopt het seizoen tot en met 30 juni. De KNVB houdt de optie open om ook daarna in de zomer door te gaan, mits de clubs daar de mogelijkheden voor hebben. ,,Alles hangt af van flexibiliteit van alle partijen en alle teams uit de B-categorie doen mee aan de Regio Cup, tenzij ze zich afmelden. Vanaf half februari gaat de KNVB onder de teams uit de A-categorie inventariseren wie eventueel zou willen meedoen, in het geval ook voor deze categorie de competitie niet meer kan worden afgemaakt.
Tot 18 jaar kan normaal getraind worden en mogen onderlinge wedstrijden worden gespeeld. Voor iedereen die ouder is, geldt de restrictie dat er alleen getraind mag worden in groepjes van maximaal twee personen. ,,De KNVB hoopt dat eerst de volwassenen ook weer normaal mogen trainen. Veel van deze 600.000 voetballers zitten thuis en bewegen nauwelijks, terwijl sporten in de buitenlucht juist goed is voor de gezondheid en weerstand, zowel lichamelijk als geestelijk.

A-categorie

Voor de A-categorie liggen nog wel enkele scenario’s op tafel om verder te gaan met de competitie, die al sinds oktober 2020 stil ligt. De opties zijn het uitspelen van alleen de eerste seizoenshelft of de seniorencompetities opdelen in twee poules. Onder de A-categorie vallen onder meer de Tweede en Derde Divisie, de hoofdklasse, de 1e tot en met 5e klasse in het standaardvoetbal en de hoogste divisies bij de vrouwen en de jeugd. De KNVB komt binnenkort met een ‘routekaart’ met de mogelijkheden en deadlines voor het mogelijk uitspelen van die competities.

Lees ook

Ingezonden: ‘Er was eens…. een stadje aan de Vecht’

“Op het eerste gezicht gezellig, knus, gemoedelijk. Ware het niet dat de Vechtkade het stadje …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.