Home / / Een uniek biertje drinken op honderd jaar OVC ’21

Een uniek biertje drinken op honderd jaar OVC ’21

OMMEN – Op 19 april aanstaande bestaat OVC ’21 honderd jaar. Bedoeling was dat deze mijlpaal gevierd wordt met tal van activiteiten, op en rond de thuisbasis van de voetbalclub. Daarvan staat een aantal vanwege de corona problematiek op losse schroeven. Een activiteit die wel doorgang vindt is de presentatie van een uniek OVC ’21-biertje.

Erwin Marsman was niet alleen de geestelijke vader van dit idee, maar ook de aanjager die het plan vorm moest geven. “Een brouwer was snel gevonden”, verduidelijkt de clubman, die van jongs af lid is van de voetbalclub. “We kwamen uit bij Harry Blekkenhorst van brouwerij De Pauw. Hij zag het wel zitten, was enthousiast en dacht direct mee. Zo stelde hij voor niet alleen bier in flesjes af te nemen, maar ook vaten aan te sluiten op de tap. Dat is goedkoper. Bijkomend voordeel was dat hij dichtbij zit. In ’t Eerder Achterbroek. Het voelde gelijk goed en vertrouwd. Het plan was om vijf biertjes te brouwen. Een jury moest dan in clubhuis De Spil een favoriet biertje kiezen. Corona gooide roet in het eten, dus moest we schakelen. We bedachten een alternatief plan. Per elftal mochten drie fijnproevers thuis bepalen welk brouwsel de voorkeur had. Alle teams hebben meegedaan aan deze thuisproeverij. Daarna zijn de juryrapporten met aanbeveling en toelichting verzameld. Eens te meer bleek: zoveel mensen, zoveel smaken. Een greep uit de verschillende reacties: weinig schuim, veel koolzuur, zoet, aromatisch, iets te waterig, geen nasmaak, te weinig karakter, prikkelt, je houdt de smaak vast, zomers biertje, mag iets voller van smaak, toegankelijk of te zwaar. Voor alle duidelijkheid: het moet een biertje worden met een geheel eigen karakter, een echt OVC-biertje!”

Ommer blondje

De resultaten van de jury zijn doorgesproken met Harry Blekkenhorst. Als favoriete biertje kwam ‘t Ommer blondje uit de bus. Volgens de brouwer een begrijpelijke keus. “Het is een fris, toegankelijk en kraakhelder biertje. Het drinkt makkelijk weg. Heerlijk voor na het sporten kan ik me voorstellen.” Het verraderlijke is wel het alcoholpercentage. Dat is 6,5 procent. “Dit wordt teruggeschroefd naar 4,5 tot 5 procent”, licht Marsman toe. “Verder zijn er nog een paar aanpassingen, waardoor het biertje wel zijn karakter behoudt, maar nooit eerder is gepresenteerd.”
Het is overduidelijk dat Marsman net als al die andere clubleden hoopt, dat op korte termijn de toegangspoort van het sportpark van het slot gaat en kan worden geproost op een zege van zijn voetballiefde OVC ’21. Sportieve dorst welke gelest moet worden met een uniek biertje, nergens anders verkrijgbaar. Dat is de achterliggende gedachte. Brouwer Blekkenhorst kan de ketel opstoken en de etiketten printen. Een absoluut uniek OVC ’21-biertje is in de maak. Op termijn in ‘de blauwe tempel’, het thuishonk van de club, verkrijgbaar, op de tap en in de fles. Zie www.ovc21.nl en www.pauwbier.nl.

Tekst: Willem Lampe

Erwin Marsman en Harry Blekkenhorst, respectievelijk initiatiefnemer en brouwer van een uniek OVC ’21-biertje

Lees ook

Danique Noordman speelt de komende drie jaar bij PEC Zwolle

DALFSEN – Voetbalster Danique Noordman (17) uit Dalfsen speelt de komende drie seizoenen voor PEC …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.