Home / / Politiek verwoord

Politiek verwoord

OMMEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. In deze editie is D66 aan het woord

Het coronavirus is wat ons als D66 en zeker onze lokale afdeling van D66 in Ommen, uiteraard erg bezighoudt. Wij doen dan ook graag nogmaals een oproep aan iedereen, van jong tot oud, wel of niet tot een risicogroep behorend, scholier of gepensioneerde, zich te houden aan de gezondheidsmaatregelen. Houdt daarnaast rekening met elkaar, zorg voor elkaar en blijf gezond.

Naast het coronavirus is de verkeerssituatie en bereikbaarheid van Ommen het belangrijkste punt voor D66. Al jarenlang dringt D66 er bij het college op aan te komen met een integrale oplossing voor de gevaarlijke situaties die zijn veroorzaakt door oplossingen die slechts een plaatselijk probleem verhelpen.
Op 14 januari 2021 heeft het college haar plannen aan de raadscommissie voorgelegd. Die zijn ingrijpend, namelijk het blokkeren van doorgaand verkeer over de Vechtkade en door de Pr. Juliana/Schurinkstraat. Dat getuigt van lef. D66 heeft de afgelopen jaren regelmatig bepleit om de Vechtkade af te sluiten, met name vanwege de veiligheid van fietsers en voetgangers. Wij van D66 vragen ons af of er wel voldoende draagvlak is bij inwoners en ondernemers.
Voor de ondernemers in Ommen zou het afsluiten van de Vechtkade wel eens negatief kunnen uitpakken. Als je vanuit het zuiden niet de mogelijkheid hebt om te parkeren op de Markt, bestaat er een kans dat omzet wordt misgelopen.
Bij de oorspronkelijke plannen bij de herindeling van het centrum was het de bedoeling dat het centrum met de Vecht werd verbonden met groen tussen de Brugstraat en het oude gemeentehuis. Potentiele bewoners van de appartementen aan de Vechtkade hebben in de brochure gelezen dat de Vechtkade vrij zou zijn van verkeer. Het tegengestelde is waar, het was en is een doorgaande weg, waardoor je bij Vechtkade fase 1 niet normaal het gebouw uit kan lopen zonder aangereden te worden.
Dat niet elke verandering een verbetering is, bewijst de Pr. Julianastraat / Schurinkstraat. In de beleving van de aanwonenden is deze weg na de herinrichting een racebaan geworden.
Het is een duivels dilemma. Of je sluit de Vechtkade af, waardoor de leefbaarheid van het centrum een gigantische boost krijgt, of je laat auto’s vanaf de brug naar de Markt rijden langs het voormalige gemeentehuis en de ACTION naar de parkeerplaats op de Markt. We weten dat dat laatste onveilige situaties creëert voor fietsers en voetgangers. Voor welke oplossing wordt gekozen is een politieke keuze, waarbij de belangen van alle betrokkenen tegen elkaar afgewogen moet worden. D66 pleit ervoor om dat in alle openheid te doen en gedane toezeggingen na te komen, zoals een betrouwbare overheid behoort te doen.
Er is overigens een oplossing voor dit dilemma tijdens de raadscommissievergadering van 14 januari 2021 door o.a. D66 ter sprake gebracht, een tweede brug over de Vecht. Helaas heeft Wethouder Bongers al aangegeven dat die oplossing niet zal worden gerealiseerd, jammer! Er is overigens geen discussie over wat D66 wil bereiken in Ommen, namelijk een fijn centrum voor inwoners, ondernemers, toeristen en voorbijgangers.

Lees ook

Raad & Recht biedt gratis hulp bij jaarlijkse belastingaangifte

(Advertorial) OMMEN – Het Belastingteam van Raad en Recht biedt ook dit jaar weer gratis …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.