Home / / Lemele krijgt een omheind hondenspeelbos

Lemele krijgt een omheind hondenspeelbos

LEMELE – De gemeente Ommen heeft een bedrag van 7000 euro beschikbaar gesteld aan initiatiefnemer René van der Linde, om een omheind hondenspeelbos in Lemele te realiseren.

Begin maart van dit jaar diende van der Linde het initiatief voor een hondenspeelbos in. “Aanvankelijk kleefden er nog wat bezwaren aan het plan, maar uiteindelijk is alles op zijn pootjes terecht gekomen”, vertelt van der Linde.

Verrijking

Hij ziet een speelbos voor honden als een verrijking voor het dorp en het biedt veel plezier aan zowel de honden als aan hondenbezitters. “We lopen hier allemaal met onze hond aangelijnd, zowel in het dorp als op de Lemelerberg. Dat is logisch maar het levert ook vaak agressie op. Bij de hondentraining echter zie je dat alle honden voor de training met elkaar ravotten, jong en oud, klein en groot. Dit is goed voor de socialisatie van een hond. Dit was voor mijn vrouw en mij het idee om dit ook in Lemele te realiseren.”

René kreeg de mogelijkheid om een hectare bosgrond te huren van zijn buurman en hield een enquête onder de 65 hondenbezitters in het dorp. Zij reageerden overwegend positief, ook de omwonenden zijn door hem ingelicht over de plannen voor deze herbestemming van dit, naast Zaal Dijk liggende, stuk bos. Verder benaderde hij het Zone.college uit Zwolle, die met de leerlingen van het Forest Project in het voorjaar het bos gaan snoeien, waarbij ze van het snoeihout aan één zijde een takkenwal maken. “Het Zone.college reageerde enthousiast en gaven aan dat ze hiervoor goed materieel hebben. Tegen een geringe vergoeding willen ze dit stuk bos wel jaarlijks blijven onderhouden,” memoreert van der Linde.

Entree

Hij heeft het plan om in maart van start te gaan. Wanneer de omheining af is, zal er ook een mooie entree worden gemaakt met een sluis om de honden gereguleerd binnen te laten. Verder wordt er een zuil geplaatst voor hondenpoepzakjes en een afvalbak hiervoor. Hij vertelt verder: “Met de hondenbezitters die een toezegging hebben gedaan in de enquête, maak ik een schema voor onderhoud. Het bosgebied hoeft natuurlijk niet poepvrij te blijven, maar het is wel fijn dat het wandelpad zoveel mogelijk schoon wordt gehouden.”

Extra voorziening

Van der Linde denkt dat er weinig risico’s aan dit project zitten en vervolgt: “Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed zal verlopen. Ik heb afgesproken met de omwonenden om contact te onderhouden over mogelijke overlast en er zal een bord komen met de 10 regels die gelden voor gebruikmaking van het terrein. Máár, het blijft natuurlijk wel: “Betreden op eigen risico!” Ik hoop dat met het hondenspeelbos de kern van Lemele een bijzondere extra voorziening heeft gekregen.”

Lees ook

Preventieve bestrijding eikenprocessierups van start

REGIO – De provincie Overijssel is gestart met de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups langs …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.