Home / / De afhaalbieb tijdens de lockdown
.

De afhaalbieb tijdens de lockdown

Directeur Bruggeman hoopt op ‘een revival van het geschreven boek’

DALFSEN – In verband met de lockdown heeft de bibliotheek haar deuren moeten sluiten. In de vorm van de ‘afhaalbieb’ is het nog wel mogelijk om open te zijn. Zo kunnen leden op bepaalde tijden gereserveerde boeken ophalen en de uitgelezen boeken terugbrengen (zodat deze weer kunnen worden uitgeleend).

“Gelukkig maar!”, zegt Anke Bruggeman, directeur van de bibliotheek Dalfsen-Nieuwleusen. “De eerdere sluiting onderstreepte hoe belangrijk de bieb is voor veel van haar klanten. Eén van de bezoekers noemde boeken zelfs ‘een eerste levensbehoefte’. Daarom hebben we nu, direct nadat de lockdown werd afgekondigd, weer een afhaalservice opgetuigd. Dat ging redelijk vlot, want we konden teruggrijpen op de routine van het voorjaar.”
In samenspraak met het Kulturhus is gekozen voor de openingstijden zoals in het bijgaande kader wordt vermeld. Leden kunnen online boeken reserveren en deze tijdens de beperkte openingstijden uit de reserveringskast oppikken.

Advies of hulp

“Ik realiseer me terdege dat het lang niet voor iedereen makkelijk is om boeken te reserveren, daarom laten we leden, ook in deze bijzondere tijden, niet in de steek.” Bruggeman hoopt op, wat zij noemt ‘een revival van het geschreven boek’. “Mensen zitten veel thuis en boeken zijn een fijne afleiding. “Even op de bank verlaat je die buitenwereld vol angst en onzekerheid en treed je met een boek een andere wereld binnen.”

Maatschappelijke taken

Ook op andere terreinen probeert de bibliotheek haar dienstverlening op niveau te houden. Via de bibliotheken in de basisscholen kunnen kinderen aan boeken komen. De Nationale Voorleesdagen krijgen door corona een andere vorm. Er is een video gemaakt die compleet met kleurplaat, via scholen en kinderdagverblijven naar de ouders wordt gestuurd. Ook hier kan altijd contact worden opgenomen met de bibliotheek voor maatwerk. Verder zorgt het Taalpunt voor veelvuldig, veelal telefonisch contact met hun klanten, nu fysieke ontmoetingen nauwelijks mogelijk zijn. Telefonische spreekuren vervangen de fysieke afspraken. Dit geldt ook voor de digitale cursussen. Tenslotte zijn de Infopunten, die weliswaar fysiek gesloten zijn, telefonisch bereikbaar via: 0529-793013. “Ook via mail kunnen vragen worden gesteld, want juist in deze bijzondere tijden hebben mensen behoefte aan informatie, hulp of soms een luisterend oor. Op deze manier, besluit Bruggeman, wil de bibliotheek haar maatschappelijke taken ondanks alle beperkingen zo goed mogelijk blijven vervullen. Juist nu zijn we hard nodig.”

Kader met raster

Openingstijden Dalfsen-Nieuwleusen

*Dalfsen: maandag, dinsdag en woensdag: 10.00 – 14.00 uur
*Nieuwleusen: maandag, dinsdag en woensdag: 10.00 – 14.00 uur
*Lemelerveld: maandag en woensdag: 14.00 -16.00 uur
*Oudleusen: op dit moment nog onbekend – binnenkort meer info (volg de site).
*Hoonhorst; maandag en donderdag: 14.00 – 16.00 uur

Apart kader

Openingstijden Ommen

Ook de bibliotheek in Ommen heeft een afhaalbieb, deze is geopend op maandag en woensdag van 14.00 – 17.00 uur en op vrijdag van 14.00 – 20.00 uur

‘Een verlaten Bieb’. Velen hopen dat dit beeld snel tot het verleden behoort

Foto: Evert jan Goos

Lees ook

Consultatie verkeersstructuur Ommen half maart van start

OMMEN – De komende jaren wordt de verkeersstructuur in en rond het centrum van Ommen …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.