Home / / Zoekplaatje van de Week

Zoekplaatje van de Week

In de nacht van zaterdag 5 februari en zondag 6 februari 1972 waren er binnen één kwartier twee bomaanslagen op gasstations, waaronder het gas-compressorstation van de Nederlandse Gasunie in Vilsteren. De bom veroorzaakte een krater van een meter diep waarbij de omheining over een lengte van enkele meters werd vernield. Nieuwsfotograaf Herman Wigbels was er bij en maakte deze foto van o.a. twee (andere) fotografen en een politieagent. Wie herkent personen op de foto en/of weet waar de foto is (precies) gemaakt?

Herman Wigbels was van 1950 tot 1983 fotojournalist in de regio Salland. Hij legde alle aspecten van het leven in dorpen en op het platte land vast ter illustratie van artikelen in regionale bladen. Van verschillende foto’s willen we graag weten waar deze zijn gemaakt en/of wie er op staan. Dit is zoekplaatje nummer 73 uit deze tweewekelijkse reeks. Het fotoarchief van Herman Wigbels is toegankelijk via de website www.HermanWigbels.nl en www.OudOmmen.nl/beeldbank. De zoekplaatjes zijn eenvoudig terug te vinden via de linker zijbalk op de website OudOmmen.nl.

Met dank aan Fred Barendrecht voor de (verlate) reactie op zoekplaatje IK0072 (week 19, opening van twee (foto/film – gerelateerde) bedrijven Fischel en Amaloco in Ommen), samengevat: “Het betreft de officiële opening van de bedrijven Amaloco en Koninklijke Foto Film Fischel. Tijdens deze openingsceremonie werd er een boom geplant door de directeur van Amaloco en de beide eigenaar directeuren van Fischel. Op de achtergrond staat Jaap van Beugen van Amaloco en op de voorgrond (met bril) dhr Robert Fischel en de andere is zijn broer Harold Fischel.”

“De officiële opening was op 18 november 1974, en deze werd verricht door burgemeester Knoppers. Fischel is opgericht in 1868 (i.p.v. 1860) want in 1968 hebben ze het predicaat ‘Koninklijk’ gekregen. Het hoofdkantoor van Fischel was gevestigd in Amsterdam op de Gelderschekade 86-88. Verder waren er filialen in Utrecht, Eindhoven, Groningen en Almelo. Utrecht werd gesloten. De filialen Groningen en Almelo gingen samen als nieuwe vestiging in Ommen.”

“Ikzelf werkte officieel vanaf 1 juni 1974 in Almelo en daarna dus in Ommen. Reeds in 1976 zijn beide panden verbouwd. Vanuit Ommen werden dagelijks de fotowinkels in de vijf noordelijke provincies op een vaste dag bevoorraad met de artikelen die bij Fischel besteld werden, de rest van de provincies werden vanuit Amsterdam beleverd. Mijn leven lang werk ik nu al in de fotobranche en zit nu op ongeveer drie jaar van mijn pensioen. In de fotobranche is in de loop der jaren veel veranderd, vooral met de intrede van internet en het digitale fotografietijdperk.”

Reacties op het zoekplaatje van deze week graag, met vermelding van archiefnummer haw_64476, verzenden naar zoekplaatje@OudOmmen.nl, of deponeren in de brievenbus v/d stichting OudOmmen.nl (of versturen naar): Rembrandtstraat 33 (7731SE) in Ommen.

Het zoekplaatje wordt mede mogelijk gemaakt door: Stichting ‘De Darde Klokke’ met het ‘Drie moandeleks tiedschrift veur Ommen’.

Lees ook

(Advertorial) Het is voorjaar bij de Welkoop in Ommen

OMMEN – Sinds de opening van de Welkoop aan de Rotbrink op 4 januari hebben …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.