Home / / Uit Hei en Dennen

Uit Hei en Dennen

Mijn oudste dochter heeft in goed overleg met haar man hun gezamenlijke huis verlaten. Een scheiding geeft veel verdriet en zorg, ook al omdat hun zoontje van 5 jaar er op moest worden voorbereid. Was hij verbijsterd, verdrietig of boos? Nee, hij begreep hun uitleg over de situatie wel, ja hij had ook wel wat gemerkt aan hun onderlinge verhouding. Geen vreselijke ruzies, die klaren soms lekker op. Nee, het was meer het onbegrip naar elkaar de laatste jaren en dat voelt een kind goed aan. Dus een aantal weken geleden riep hij me al uit de verte toe: “We gaan scheiden en ik ben één week bij heitie (fries hè) en één week bij mama.” Daarmee was voor hem de zaak afgehandeld. Vorige week maandag waren Gerrit en ik in alle vroegte op pad naar de nieuwe woning van dochter. Zij stond al opgewekt uit te pakken wat IKEA zoal aan de deur had afgeleverd. Veel planken, die tot kasten moesten worden gebouwd, een bank met fauteuils, een tv tafel……………kortom, geen werk voor één dag. Gerrit is zeer handig en dat weten mijn dochters. Ik werd verzocht het serviesgoed, bestek en pannen een plekje te geven en toiletten en badkamer te kuisen. Kolfje naar mijn hand. die werkzaamheden kostten maar een paar uur, dus wie zat er op een stoeltje naar de twee knappe ‘inelkaarzetters’ te kijken, juist! Nee, ze hadden mij niet nodig!

Voor veel meer werkzaamheden ben ik niet te gebruiken, dat weet iedereen. Dat voelt naast gemak, ook wat treurig. Waarom bezit ik dat ‘kom we zetten het even in elkaar’ gen nou niet. Ik kan veel meer dan van mij verwacht wordt, maar om het nou af te dwingen! Bovendien moet je ‘beterweters’ niet van hun werk houden. Gelukkig werd kleinzoon van 5 al vroeg in de middag van school gehaald. Hij liep te dansen en te springen, ja hoor dit huis van mama was prima. Zijn eigen slaapkamer dito en binnen een paar minuten was het huis ZIJN thuis. Of oma met hem in zijn slaapkamer wilde kleien en tekenen. Hij praat met me alsof hij met een sneue sukkel te doen heeft en legt me alles uit. Ook de oorzaak van de scheiding. “Weet je oma, soms maken papa’s en mama’s veel ruzie en dan kunnen ze beter gaan scheiden.” Kinderen kunnen heel veel begrip opbrengen, meer dan je aanvankelijk denkt.

Antoinette

Lees ook

Lampie

De jager die op roofvis jaagt, moet zijn gemak houden. Op de laatste zaterdag dag …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.