Home / / Politiek verwoord: D66

Politiek verwoord: D66

DALFSEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. In deze editie is D66 aan het woord

D66 heeft als denkrichting: Denk internationaal, handel lokaal. De zomercolumn van D66 was op die gedachte geschreven.

Het D66-kompas is zeker gericht op mensen. Vertrouw op de eigen kracht van mensen. Dat is snel gezegd. Maar wat is deze kracht? Waarom vertrouwen wij erop? En waar houdt het op? Wat betekent dat voor onze visie op de relaties van mensen onderling en de verhouding van mensen tot de overheid? Mensen kunnen soms onderling betere, efficiëntere en rechtvaardiger oplossingen bedenken voor maatschappelijke kwesties dan de overheid.

De vraag boven deze column is daarom heel bewust aan u gericht! Hoe gaat het met u? Als uniek persoon. Maar ook als mens die verbonden is met andere mensen. In netwerken, verenigingen, bedrijven, gezinnen, families en alle andere relaties. Ieder mens is anders, maar de meeste mensen zoeken steeds contact met anderen. Dat is de basis voor samenhang in de maatschappij.

Wat mensen voor zichzelf en voor anderen kunnen doen is in veel gevallen belangrijker en effectiever dan wat de overheid kan doen. De omvang en invloed van de overheid zijn een zaak van tijdelijke omstandigheden en moeten altijd worden beargumenteerd. Ook dragen we een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor mensen met minder eigen kracht of kansen. De grens, waar vrijheid van de een die van de ander schaadt, staat niet vast. Die grens is het resultaat van wat redelijke mensen samen van tijd tot tijd vaststellen in democratische verkiezingen. Dus: Laat iedereen vrij, maar niemand vallen.

In een democratie betekent het dat de meerderheid respect toont voor standpunten van de minderheid. Uit welbegrepen eigenbelang. Want soms is het maar een enkeling die een visie op de toekomst heeft die later ook uitkomt. Geen enkel mens heeft de absolute waarheid in pacht. Geen enkele begroting past later naadloos op de jaarrekening. Geen bouwproject zonder meer of minderwerk. Geen opleiding wordt gevolgd met vooraf bepaalde cijfers.

In Dalfsen werkt democratie gelukkig ook zo:
Als D66 hebben we een aantal onderwerpen op de politieke agenda gezet. O.a. de laagvliegroutes over Dalfser grondgebied naar Lelystad Airport. De grondprijs van nieuwbouwkavels in alle kernen van Dalfsen. De motie betreffende opvang van minderjarige alleenstaande asielzoekers. Duurzaamheid. De inzet van de ruime reserves van Dalfsen. Hoe komt er alsnog bij alle woonadressen glasvezel in Nieuwleusen?
Dat zijn echter bijzaken als het gaat om de vraag: Hoe gaat het met u?
In deze tijd waarin contacten veel lastiger te onderhouden zijn. In digitaal vergaderen zijn veel mensen handig geworden. Maar digitaal verjaardagen of feestdagen vieren?
The Sound of Silence is een mooi nummer van Simon and Garfunkel.
Omdat tekst en muziek mooi zijn. Mooi geluid wat een gezamenlijk gevoel oproept.
Wij wensen u fijne feestdagen en in deze bijzondere tijd ook het komende jaar veel moed, geluk en optimisme.

Graag horen wij van u wat wij voor u en allen samen kunnen doen. Ook als u vragen heeft over deze column.

Namens u in de gemeenteraad.
Ben Schrijver
fractievoorzitter D66Dalfsen
E-mail: b.schrijver@raaddalfsen.nl
telefoon: 06-81424409
Steunfractieleden:
Marja van den Berg, Marijn Seuters, Bernard Smalbraak.

Lees ook

Schoenenhuis Jan Pas is jarig en trakteert!

(Advertorial) DEN HAM – Schoenenhuis Jan Pas, een begrip in de regio, bestaat dit jaar …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.