Home / / Politiek verwoord: PvdA

Politiek verwoord: PvdA

Een aantal weken geleden is de begroting in Ommen behandeld in de gemeenteraad. Een zogeheten beleidsarme begroting dit keer, aangezien er nog veel financiële zaken ongewis zijn. Begin volgend jaar zal hopelijk duidelijk worden hoeveel Ommen gaat ontvangen van het Rijk. Daarnaast zorgt de coronacrisis ook voor veel onzekerheid. In januari/februari zullen wij in de gemeenteraad de perspectiefnota behandelen. En dat woord geeft het nu precies weer: wat is het perspectief voor volgend jaar? Dan leggen de politieke partijen hun voorkeuren neer.

Als het aan de PvdA ligt, gaan wij het komende jaar meer inzetten op sociale woningbouw. Ook horen wij regelmatig dat er te weinig aanbod is van betaalbare huurwoningen, met name ook voor eenpersoonshuishoudens. De bereikbaarheid van Ommen wordt straks verbeterd met de reconstructie van de N340, de weg van Ommen naar Zwolle. Er is al veel geschreven over de veiligheid van de fietspaden in Ommen. De oversteek bij de Vechtbrug, en de oversteek bij de vechtkade naar het fietspad langs de Vecht laat nog te wensen over.

Voor de PvdA staat al jarenlang een aparte fietsbrug over de Vecht hoog op de agenda. Dit zou veel problemen oplossen, ook wat betreft de doorstroming van het noord-zuid verkeer. Als het aan ons ligt zullen het woon/werk verkeer en de bekende schoolfietsroutes voorrang krijgen boven het recreatieve fietsverkeer. Eeerst daarin investeren, voor men gaat denken aan uitbreiding van recreatieve fietspaden.

En waarom niet, zoals in veel andere gemeenten fietsers voorrang geven op rotondes? Ook in het sociaal domein zijn het onzekere tijden, de invoering van het abonnementstarief voor de WMO zorgt ook in Ommen voor extra uitgaven. De PvdA is en blijft voorstander van een inkomensafhankelijke eigen bijdrage. Het aantal bijstandsgerechtigden in Ommen blijft stabiel. De uitdaging zal zijn deze mensen te begeleiden naar werk.

Duurzaamheid is en blijft een belangrijk item. Van gasloze nieuwbouwwoningen tot isolatie van bestaande woningen. Vooral bij isolatie is winst te boeken, maar dan moet iedereen wel in de gelegenheid gesteld worden om de energie doelen te halen. Naast provinciale regelingen zou een lokaal duurzaamheidsfonds kunnen bijdragen aan het behalen van onze klimaat doelstellingen. De Provinciale Staten hebben een motie aangenomen met als doel: 1,1 miljoen bomen erbij in Overijssel. Een mooie doelstelling en dit komt neer op één extra boom per inwoner van Overijssel. Als je dit leest kunnen wij ons voorstellen dat sommigen bij het zien van de massale bomenkap op de Lemelerberg, zich afvragen hoe het één en ander met elkaar te rijmen valt. Het vraagt om duidelijke uitleg naar de inwoner over het hoe en waarom. Maar dit geldt eigenlijk voor alles nietwaar?

Hilbert Moerman,
Simone Pol,
René vd Linde

Lees ook

Schoenenhuis Jan Pas is jarig en trakteert!

(Advertorial) DEN HAM – Schoenenhuis Jan Pas, een begrip in de regio, bestaat dit jaar …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.