Home / / Politiek verwoord

Politiek verwoord

Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. In deze editie is de ChristenUnie Dalfsen aan het woord.

Het zijn de donkere dagen voor Kerst.” Zo hoor ik dit vaak om me heen. Vooral als het bewolkt of mistig is, wordt het midden op de middags al donker. Lang niet iedereen vindt dit fijn.

Toch kan donkerte iets moois met zich meebrengen. Het geeft je de mogelijkheid om dingen te zien die je in andere lichtomstandigheden minder gemakkelijk of in het geheel niet waarneemt. Neem jij wel eens de tijd om bewust naar de sterrenhemel te kijken? Je hoeft geen astronoom te zijn om herkenbare patronen te zien tussen die ontelbare hoeveelheid sterren. Ik kan al genieten als ik de Grote Beer en de Poolster weer zie. En hoe langer je kijkt hoe meer sterren je ontdekt. Ik blijf me verbazen over zo’n grote en imposante schepping.

Juist om dit plezier voor inwoners en toeristen te versterken, heeft de gemeenteraad op initiatief van de ChristenUnie besloten om een deel van het Vechtdal nader te onderzoeken, om die donkerte te versterken. Vooral in het gebied tussen de kern Dalfsen en de stuw Oudleusen/Vilsteren is het al behoorlijk donker. Maar dit kan zeker nog versterkt worden. Dat kan door kleine ingrepen. Denk aan het beter afstellen van enkele lantaarnpalen, het voorzien van buitenverlichting bij woningen van eenvoudige bewegingsdetectie of het laten staan van lage bosschages. Op deze manier kan het zelfs besparingen geven en bovendien is het goed voor het wild dat in deze gebieden leeft.

Inmiddels leidt dit initiatief al tot mooie signalen over straatverlichting. Zo vroeg een inwoner van Oosterdalfsen of de straatverlichting niet wat minder kan. Toen we hierover spraken kwamen er zo maar drie ideeën boven: (1) Richt de lantaarnpalen niet in de tuinen, maar op de straat of het voetpad. (2) Dim na 11 uur ’s avonds de verlichting in sterke(re) mate en (3) Plaats minder lantaarnpalen, want 5 in een straal van 50 meter is echt te veel.

We zijn benieuwd hoe jij hier als inwoner over denkt. Laat het ons weten. En ook over andere onderwerpen zijn we in deze tijd met beperkingen bereikbaar en aanspreekbaar. Mail ons via info.christenuniedalfsen@gmail.com. Dan komen we graag nader in contact.

Donkere dagen voor Kerst. De viering van deze dagen zal anders zijn dan anders. Het wordt misschien wel wat puzzelen met de beperkingen die er zijn. Ontmoetingen kunnen alleen in klein verband. Eenzaamheid ligt op loer. Laten we naar elkaar toe opmerkzaam zijn. De onderlinge verbinding, die zo kenmerkend is voor de Dalfser gemeenschap, kunnen we zeker nu in praktijk brengen.

Is dit jaar alles anders met Kerst? Toch niet. De reden dat we Kerst vieren is nog steeds dezelfde. We vieren de geboorte van Jezus op aarde. Hij wordt ook wel de Morgenster genoemd. Deze ster te ontdekken geeft echt plezier.

Luco Nijkamp,
Fractievoorzitter ChristenUnie Dalfsen

Lees ook

Preventieve bestrijding eikenprocessierups van start

REGIO – De provincie Overijssel is gestart met de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups langs …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.