Home / / Opening tentoonstelling Oorlog & Vrijheid in De Spil

Opening tentoonstelling Oorlog & Vrijheid in De Spil

NIEUWLEUSEN – Op informele wijze vond op dinsdag 8 december de opening plaats van de tentoonstelling Oorlog & Vrijheid. Deze stond in het teken van de landelijke herdenking van 75 jaar vrijheid en vond plaats in Kulturhus de Spil. In verband met de heersende regels ten aanzien van Covid-19 was het niet mogelijk een grote opening met alle betrokkenen te houden.

‘Oorlog & Vrijheid’ is een bijzondere tentoonstelling waarin gevestigde kunstenaars, leerlingen van het Agnietencollege en van de basisscholen in Nieuwleusen, hun visie op ‘Oorlog en vrijheid’ verbeelden. De uitdaging voor de deelnemers was om een complex onderwerp als oorlog en vrijheid uit te dragen. Door de kunstwerken van professionele kunstenaars naast dat van de jongeren tentoon te stellen, wil het Kulturhus laten zien hoe oorlog en vrijheid anno 2020, ervaren en verbeeld wordt.

Brochure en documentaire

Het werk voor deze tentoonstelling en de achtergrondideeën zijn vastgelegd in een brochure, die tijdens de opening werd overhandigd aan het management van het Kulturhus. Een onderdeel van deze tentoonstelling is verder de documentaire van filmaker Siert van den Berg over het leven van de 13-jarige Hijman Gans tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit naar aanleiding van het boek van de schrijver Frans Hermans: Hijman waar ben je!

De tentoonstelling en de realisatie van de documentaire is een collectieve samenwerking tussen Stefan Keijzer (manager Kulturhus De Spil), Max Timmerman (adviseur kunst & cultuur en tentoonstellingsbeleid binnen Kulturhus de Spil), Anke Bruggeman (directeur bibliotheek Dalfsen-Nieuwleusen) en Irene van de Vegte (combinatiefunctionaris cultuur van Gemeente Dalfsen).

Indien de regels omtrent Covid-19 het toelaten, wordt er in het voorjaar van 2021 een officiële première gewijd aan de tentoonstelling én aan de documentaire. De tentoonstelling is te zien tot de zomer van 2021 in het Kulturhus de Spil in Nieuwleusen.

Overhandiging van de brochure ‘Oorlog en Vrijheid’ aan het management van De Spil. Links: Max Timmerman en rechts Stefan Keizer.

Foto: Paul Scholten

Lees ook

(Advertorial) Het is voorjaar bij de Welkoop in Ommen

OMMEN – Sinds de opening van de Welkoop aan de Rotbrink op 4 januari hebben …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.