Home / / Lik-op-stukbeleid voor Vechtdal Terror Trein

Lik-op-stukbeleid voor Vechtdal Terror Trein

OMMEN – Tweede Kamerlid Bente Becker heeft zich uitgesproken over de aanpak van criminele asielzoekers die overlast veroorzaken in de Vechtdal Terror Trein. Becker reageert hiermee op de Kamervragen die de VVD fractie uit Ommen namens de vijf VVD-fracties, gelegen aan deze Vechtdallijn, hebben gesteld.

Begin november stuurden de lokale VVD fracties op initiatief van de Ommenaren een noodkreet naar de Tweede Kamer over de overlast van uitgeprocedeerde asielzoekers op de Vechtdallijn. “Wij vinden het volstrekt onacceptabel dat asielzoekers, die in Nederland worden opgevangen, zowel mentaal als fysiek geweld gebruiken tegen het treinpersoneel van de Vechtdallijn tussen Zwolle en Emmen”, meldt de heer Robbin Hutten namens de VVD fractie in het Vechtdal.

De maat is vol

“Voor ons is de maat vol want ook de reizigers krijgen te maken met intimidatie, agressie en respectloos en ongewenst gedrag. Deze overlastgevende criminele asielzoekers reizen zwart, dragen geen mondkapje of weigeren een ID-bewijs te tonen. Als ze hierop worden aangesproken door het treinpersoneel of andere reizigers worden deze geïntimideerd, bespuugd, uitgescholden en in sommige gevallen fysiek belaagd”, vult hij aan.

Maatregelen

Voor VVD Kamerlid Becker zijn de problemen helder en duidelijk. “Dit gedrag overschrijdt alle grenzen en is volstrekt onacceptabel. Overlastgevend gedrag in het openbaar vervoer wordt, ongeacht de verblijfsstatus van de betrokkene, niet getolereerd en leidt tot lik-op-stuk maatregelen. Ik zet in op een stevige aanpak van overlastgevende en criminele asielzoekers”, meldt Becker in haar reactie van 9 december jongstleden.

Specifieke aanpak

Voor de aanpak van de groep overlastgevende en criminele asielzoekers is een specifiek palet aan maatregelen beschikbaar gesteld. Bijvoorbeeld overplaatsing door het COA naar de Handhaving- en Toezichtlocatie, waarbij een gebiedsbeperking wordt opgelegd. Tevens worden er maatregelen getroffen zoals het opleggen van reis- of verblijfsverboden en/of inzet van extra toezichthoudend personeel op de betreffende lijnen.

Top-X lijst

Middels de landelijke Top-X lijst wordt door het ministerie van Justitie en Veiligheid maandelijks in kaart gebracht wie de meest hardnekkige overlastgevende en criminele asielzoekers zijn. Zij kunnen rekenen op een individuele aanpak en staan onder verscherpt toezicht van de betrokken partijen. “Al deze maatregelen zijn gebundeld in een toolbox”, meldt Becker. “Wanneer aangifte wordt gedaan van crimineel gedrag, kunnen de politie en het OM strafrechtelijke maatregelen treffen”, vult ze aan.

Aangifte doen

Eerder meldde Hutten al dat het aantal incidenten de laatste tijd enorm is toegenomen. “De aanpak om de overlast tegen te gaan, is zeer gewenst en ik ben zowel Tweede Kamerlid Daniel Koerhuis als zijn collega Bente Becker dankbaar voor hun betrokkenheid en inzet. Wat van belang is, is dat er telkens aangifte van het criminele gedrag gedaan wordt en dit benadrukt ook Becker in haar reactie op de Kamervragen”, motiveert Hutten. Wanneer aangifte wordt gedaan van crimineel gedrag, kunnen de politie en het OM strafrechtelijke maatregelen treffen.

“We zijn verheugd dat het kabinet in reactie op de Kamervragen toezegt dat een regionaal vervoersverbod wordt overwogen en er komen meer geweldsmiddelen voor toezichthouders op de trein”, aldus Hutten.

Tekst/Foto: Gina van Elburg

Lees ook

Preventieve bestrijding eikenprocessierups van start

REGIO – De provincie Overijssel is gestart met de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups langs …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.