Home / / Larcom in de race voor een miljoen met uniek projectidee

Larcom in de race voor een miljoen met uniek projectidee

OMMEN – Met een uniek projectidee dingt Larcom mee naar een werkinnovatieprijs van maar liefst één miljoen euro. De Larcom helpt bedrijven aan werknemers en biedt banen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Onder het motto ‘betaalbare woningen leveren betaalde banen’ heeft de Larcom samen met de organisatie Zeecontainer woningen in Ommen een plan bedacht om in aanmerking te komen voor dit grote geldbedrag. Cedris, de landelijke vereniging voor een inclusieve arbeidsmarkt, stelt de prijs beschikbaar.

Thuiswerkplekken

Op dit moment is de vraag naar betaalbare woningen groot. Ook neemt de vraag naar mogelijkheden om thuis te werken toe. Zeecontainers bieden legio mogelijkheden voor tuinkantoren of containerwoningen en vanwege het gebruik van gerecyclede materialen dragen de panden bij tot een beter klimaat. Al met al de perfecte ingrediënten om mee te dingen naar het miljoen.

Start Foundation

De Werkinnovatie Prijs 2020 is in het leven geroepen door Start Foundation en uit de 62 ingediende project ideeën uit heel Nederland zijn er inmiddels tien finalisten bekend gemaakt. Daar hoort de Larcom bij en met het projectidee in samenwerking met Zeecontainer woningen dingt het bedrijf mee naar het miljoen. Aan de Larcom is gevraagd om het idee uit te werken naar een hiervoor haalbaar businessmodel en dat hebben Richard van Velzen en Niek Jansen gereed gemaakt.

Op één plek

“Door het productieproces te vereenvoudigen kan elke woning op één locatie geproduceerd worden, dat is het unieke van ons bedrijf”, legt Niek Jansen uit. “Op deze manier kunnen wij meerdere werksoorten inrichten op een werkplek. Dit biedt meer werkgelegenheid voor een bredere groep mensen. Mensen die anders kansloos op de arbeidsmarkt zijn”, motiveert hij. “Wij bieden daarbij de juiste begeleiding en de mensen krijgen een betaalde baan aangeboden en worden vaktechnisch opgeleid”, vult Richard van Velzen aan.

Sedumdaken

Niek Jansen is expert in het gebruik maken van groene daken van sedum, dit zorgt ervoor dat CO2 en stikstof wordt opgevangen en gefilterd. De containerwoningen zijn vanwege het platte dak ideaal om met sedum te bedekken. Start Foundation-directeur Jos Verhoeven is opgetogen over de inzendingen. “In heel het land wordt actief meegedacht hoe we banen kunnen scheppen, deze betaalbaar maken en vervolgens kunnen koppelen aan maatschappelijke uitdagingen. De tien geselecteerde ideeën zijn mooie voorbeelden van hoe we dat kunnen doen. Van theorie naar de praktijk, dat gaat straks mensen nieuwe perspectieven geven. Gaaf.”

Het blijft nog even spannend want eind januari 2021 wordt de winnaar bekend gemaakt.

Tekst/Foto: Gina van Elburg

Lees ook

(Advertorial) Het is voorjaar bij de Welkoop in Ommen

OMMEN – Sinds de opening van de Welkoop aan de Rotbrink op 4 januari hebben …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.