Home / / Houd vol, er is perspectief

Houd vol, er is perspectief

OMMEN – Over iets meer dan een week komt er een einde aan het jaar 2020. 2020 werd het jaar waarin gebeurde wat we tot dan voor ondenkbaar hielden, een pandemie van enorme omvang hield huis in ons land, in onze regio en ook in Ommen.

We deden met elkaar wat nodig was om het virus terug te dringen en dat leek voor de zomer te lukken. Maar na de zomer greep het virus opnieuw om zich heen en bracht het ons waar we nu zijn: in een nieuwe lockdown. We blikten met burgemeester Hans Vroomen terug op het afgelopen jaar, maar keken ook met hem vooruit. Want: er is licht aan het einde van deze lange, donkere tunnel.

“Ik hoorde in een vergadering de zin corona maakt ons moe, moedeloos en moedig”, zegt burgemeester Vroomen. “En dat is een prachtige uitspraak. In de afgelopen maanden heb ik die drie woorden ervaren in onze samenleving. We zijn moe, van het virus, van de impact die het heeft, van het afstand houden tot elkaar. We missen onze familie, onze vrienden, onze collega’s. We missen al die activiteiten die ons steeds weer bij elkaar brengen. We worstelen met de omgang met elkaar, we worstelen met onszelf. We zijn moedeloos, door de tijd die het nu al duurt, doordat we nu wéér in een lockdown zitten. Maar we zijn ook moedig. We zijn vasthoudend, doortastend, innovatief. In de afgelopen maanden heb ik gezien hoe onze inwoners voor elkaar zorgden. Hoe we in Ommen met kleine en grote initiatieven kwamen, waarmee we anderen een hart onder de riem konden steken. Ondanks de fysieke afstand kwamen we dichterbij elkaar dan ooit”.

Een andere kerst

Met het afkondigen van de lockdown tot 19 januari is ook de manier waarop we met elkaar kerst vieren veranderd. “Kerst is traditioneel een feest waarbij we met familie en vrienden samen komen en dat ziet er dit jaar anders uit. Het gemis dat we in de afgelopen maanden voelden, komt nu nog harder aan. Dat begrijp ik en dat voel ik zelf ook zo. Na kerst komt oud en nieuw en ook daar komen we graag samen om het glas te heffen en carbid te schieten. Het is vervelend, het is zwaar, het is om moedeloos van te worden maar het is wél nodig: we moeten ons met kerst en met oud en nieuw aan de maatregelen houden. Alleen op die manier kunnen we er voor zorgen dat we het virus niet oplopen en dat we het virus niet meenemen naar mensen die ons lief zijn.”

Licht aan het einde van de tunnel

Maar er is eindelijk perspectief! Al in januari kan er gestart worden met vaccineren. “We maken een moeilijke periode door, met elkaar, maar we kunnen ons er aan vasthouden dat het vaccin nu binnen handbereik is. Wat het in de afgelopen periode zo moeilijk maakte, is dat we niet wisten hoe lang het coronavirus ons leven nog zou beheersen, maar nu weten we dat dit eindig is. Dat er een vaccin is en dat we, met het verkrijgen van dat vaccin, langzaam maar zeker met elkaar naar de toekomst kunnen kijken.
Daar kijk ik samen met u naar uit.

Ik ben een trotse burgemeester. Ik heb in de afgelopen tijd gezien hoe we in Ommen samen de strijd met het virus zijn aangegaan. Nog even volhouden, het einde is in zicht! Ik vertrouw erop dat we in de komende tijd elkaar niet uit het oog verliezen. Dat we letten op mensen die eenzaam zijn, die wel wat hulp kunnen gebruiken. Ook met anderhalve meter afstand kunnen we dicht bij elkaar staan. Dat hebben we in Ommen laten zien!”

Lees ook

Lampie

De jager die op roofvis jaagt, moet zijn gemak houden. Op de laatste zaterdag dag …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.