Home / / Historische naam op uw boerderij

Historische naam op uw boerderij

DALFSEN – De Historische Kring Dalfsen wil de bewoners van de buitengebieden van Dalfsen de kans geven om een historische naam op hun boerderij aan te brengen. Dit project wordt vanuit het Cultuurbeleid gemeente Dalfsen (DNA van Dalfsen) geïnitieerd, met als doel het uitdragen van waardevolle cultuur-historische eigenheid.

In Oudleusen is dit project reeds gerealiseerd en zijn verschillende historische boerderijen voorzien van een bord met naam van de boerderij. De HKD wil overige gedeelten van de gemeente Dalfsen ook deze kans bieden. Dit zou dan gelden voor: Lemelerveld, Hoonhorst, Nieuwleusen, Broekhuizen, Ankum, Gerner, Oosterdalfsen, Welsum, Rechteren, Millingen, Hessum, Emmen, Marshoek en Lenthe.

Erven

Vanaf de middeleeuwen hadden vele boerderijen (erven) een naam. Dit was van groot belang, want het was vaak de enige manier om een adres te hebben. Vanaf 1832 is het kadaster van kracht en zijn boerderijen en kavels geregistreerd. Op deze kaart staan bijvoorbeeld namen van boerderijen en deze namen zullen in eerste instantie als uitgangspunt dienen. De werkgroep Boerderij- en Veldnamenonderzoek van de Historische Kring in Dalfsen is bezig met het vastleggen van deze kadastrale en historische gegevens van de boerderijen in het buitengebied. Hiermee bestaat de kans om niet alleen een historische naam op een boerderij te krijgen, maar daarbij ook een document met gevonden historische gegevens van de boerderij.

Mocht u als eigenaar van een historische boerderij belangstelling hebben, dan gaat de HKD graag met u in gesprek. Zij zullen de details van de naamgeving en het vervolg met u bespreken. Dit bord wordt bekostigd vanuit het cultuurbeleid en u wordt na plaatsing eigenaar. Belangstellenden kunnen zich melden bij de Historische Kring Dalfsen werkgroepbevn@gmail.com.

Lees ook

Het Boek van de Week

Het is vijftig jaar geleden dat de eerste Pluk verscheen. Aanvankelijk als feuilleton in het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.