Home / / Historisch Museum Ommen van oud naar nieuw

Historisch Museum Ommen van oud naar nieuw

OMMEN – Het Historisch Museum in Ommen wordt vernieuwd. Eerder bekend als ‘Oudheidkamer’ en ‘Streekmuseum’ opent het Historisch Museum in het voorjaar van 2021. In de aanloop naar de ingebruikname een reeks artikelen over de historie.

Door Harry Woertink

In 1952 kan de juist opgerichte stichting Oudheidkamer Ommen de bovenzaal van het oude postkantoor aan de Kruisstraat in gebruik nemen voor het houden van een eerste (foto)expositie. Al spoedig gloort er licht aan de horizon voor een vaste expositieruimte. Het stichtingsbestuur heeft samen met de gemeente de pijlen gericht op molen Den Oord. Deze zeskantige stellingmolen met het bouwjaar 1824 had oorspronkelijke de functie van zaagmolen. Naast de molen lag daarom een kolk waarin de bomen werden ‘gewaterd’ vóór ze gezaagd werden tot planken.

De molen kon in 1955 door de gemeente Ommen worden aangekocht van Hendrik en Gerridina Oldeman. De molen was weliswaar zwaar afgetakeld, maar als de gemeente de molen koopt en restaureert is niet alleen de molen gered maar komt er ook een mooie tentoonstellingsruimte beschikbaar. De gemeenteraad wordt dan ook een plan voor herstel en restauratie voorgelegd met tevens de bedoeling om de oude zaagloods in oude luister te herstellen en deze vervolgens in te richten als oudheidkamer.

Natuurhistorisch museum

Als de tijd verstrijkt gaan er ook stemmen op tot oprichting van een Natuurhistorisch museum. De Gemienschop van Oll Ommer neemt het initiatief om een commissie in het leven te roepen om de mogelijkheden te onderzoeken. In de commissie nemen zitting de heren W. Veldsink, H. Stolmeijer, H. Wigbels en Fr. Van Elburg. Al snel vinden de historici en de natuurliefhebbers elkaar en gaan zich gezamenlijk inzetten voor een expositieruimte met oude voorwerpen en zeldzame opgezette dieren uit de streek. Als in 1962 de natuurliefhebbers een gebouwtje aan de Koesteeg krijgen aangeboden van Baron van Pallandt van Eerde, starten zij daar een ‘Natuurhistorisch diorama’ met opgezette vogels en dieren, een stenenverzameling en een collectie vlinders.

Subsidies

Intussen worden door het bestuur van de Oudheidkamer subsidies aangeboord bij de provincie voor de aankoop van onder anderen een arrensleetje, een spinnenwiel, letterdoeken, een kabinet en een rol oud linnen. Ook aanvragen voor vitrines en ander expositiemateriaal voor de nieuwe tentoonstellingsruimte worden gehonoreerd. Ommenaren worden opgeroepen bijzondere voorwerpen af te staan. Zo wordt een oude weversspel ingebracht, een aanschuiver van weefgetouw en een oude ellemaat. Oudheidkamer-secretaris Gerrit Steen is er druk mee.

Saksisch Centrum

Door bemiddeling van de architect Jans te Almelo krijgt de gemeente de beschikking over een oud Saksisch boerderijtje. Dit boerderijtje is zodanig afgebroken, dat het gemakkelijk weer in de oorspronkelijke staat kan worden opgebouwd. Het plan is om het boerderijtje weer op te bouwen in de onmiddellijke nabijheid van de molen. Er gaan stemmen op om er een Saksisch Centrum van te maken.

Wachten op de proef gesteld

Echter, het wachten op een eigen onderkomen voor de oudheidkamer wordt lange tijd op de proef gesteld. De restauratie van de molen is geen probleem, echter, er is sprake van een Rijksmonument en is het wachten op goedkeuring van het Rijk voor de (ver)bouw van de zaagloods onder de molen. Ondanks de opgevoerde druk, duurt het nog lange tijd voordat er Rijksgoedkeuring komt voor de bouw van de zaagloods. Inmiddels heeft de gemeente dan al wel opdracht verstrekt voor de restauratie van de molen. Rietdekker Kleinjan uit Den Ham voorziet de molen van riet. Als de molen klaar is, rolt de goedkeuring voor het bouwen van de zaagloods binnen.

Zaagloods

De zaagloods wordt op traditionele en in bijpassende stijl opgetrokken aan de hand van architect Jan Jans uit Almelo. De ingang komt pal onder de molen. Via een trapje komen de bezoekers dan in de zaagloods waar eerder het zaagsel werd opgevangen toen de molen nog als houtzaagmolen werd gebruikt. Uit de ruimte zelf zijn bijna alle sporen van het vroegere zaagwerk verdwenen of kwamen verscholen te liggen achter de betimmering. Om de molen te kunnen bedienen wordt boven de zaagloods een stelling gebouwd. Als de bouw klaar is krijgt het bestuur van de Stichting Oudheidkamer de gelegenheid de zaagloods in te richten tot expositieruimte. De Amsterdamse binnenhuisarchitect P. Crouwel wordt in de arm genomen om de zaagloods om te vormen in een aantrekkelijke oudheidkamer. Er komt plek voor een vroegere stijlkamer, streekgebonden kleding en vitrines met gesteenten, botten en plaatselijke curiosa.

Vlag uit

In augustus 1963 is het zover dat de vlag uitgestoken kan worden ter gelegenheid van de officiële opening van de Oudheidkamer Ommen. Het bestuur van de Oudheidkamer is trots op het resultaat en deelt dit samen met het gemeentebestuur en anderen die betrokken zijn geweest bij de totstandkoming met een feestelijke bijeenkomst. Het opbouwen van het boerderijtje dat invulling moet gaan geven aan het beoogde ‘Saksisch Centrum’ moet dan nog wachten tot 1969. Daarover meer in het volgende deel.

 

 

Lees ook

Lampie

De jager die op roofvis jaagt, moet zijn gemak houden. Op de laatste zaterdag dag …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.