Home / / Haven Oost wordt als laatste holle kies vakkundig gevuld

Haven Oost wordt als laatste holle kies vakkundig gevuld

OMMEN – In deze tijd worden nieuwe mogelijkheden ontwikkeld om met elkaar op afstand in gesprek te gaan. Zo werd er onlangs een digitale informatieavond over de toekomst van de Haven Oost georganiseerd vanuit de studio van COMcept in het pand Zeesserweg 5. Wethouder Ko Scheele en projectleider Gerard van Dijken gaven op deze manier antwoord op de vragen van zo’n 40 virtueel aanwezigen uit Ommen. Andere belangstellenden kunnen de bijeenkomt terugkijken.

Tekst/foto: Gina van Elburg

Aan het voormalige havengebied is er nog weinig dat herinnert aan de tijd dat het Ommerkanaal en de Vecht goed bevaarbaar waren. Na de demping in 1965 is er ruimte voor bedrijvigheid ontstaan. De transformatie van dit deel van Ommen is al een aantal jaren in volle gang. Het nieuwe woongebied in Haven West is inmiddels afgerond en voor Haven Oost zijn de plannen concreet voor uitvoering.

Stedenbouwkundige visie

Er is een stedenbouwkundige visie opgesteld, waarin is aangegeven wat er in het gebied aan woningbouw gerealiseerd kan worden. De bedrijven Toscon, OCB en de begraafplaats blijven op de plek waar ze nu gevestigd zijn. Oude en leegstaande panden worden gesloopt en verwijderd. Het pand van de Welkoop is inmiddels verkocht en de Welkoop zal binnenkort op de Rotbrink haar deuren van een nieuw pand openen.

Ruimte voor groen

De bedoeling is dat er vooral veel ruimte voor groen vrijgemaakt wordt. De begraafplaats krijgt er een extra groenstrook van circa vijf meter bij. Groen is in de wijk belangrijk voor de duurzaamheid. Vanwege de grote vraag naar woningbouw komen er diverse mogelijkheden voor woningzoekenden in Ommen. Naast een project voor een aantal vrij te realiseren woningen, komen er sociale huurwoningen en starterswoningen waarbij rekening wordt gehouden met de vraag van jong en oud. Er komt bijvoorbeeld een hofje in de sociale huursector met een binnentuin.

Hofje

Tijdens de digitale informatieavond werden al suggesties gedaan voor een naam voor het nieuw te ontwikkelen hofje. Namen als ‘Voor Anker’ en het ‘Havenhofje’ kregen al gauw bijval van de geïnteresseerden. Totaal zullen er zo’n honderd woningen gerealiseerd worden. Deze zullen gebouwd worden volgens de strenge duurzaamheidsnormen. Het plan is om het gebied autoluw te maken, waarbij de ontsluiting aan de Ommeresstraat zal komen.

Zonne-energie

De voormalige spuiterij is nog in bedrijf tot de zomer van 2021. Bovenop de loods van zo’n 140 meter zullen zonnepanelen geplaatst worden en hiermee wordt energie voor circa 50 huishoudens opgewekt. Als invulling wordt gedacht aan een sociale functie zoals het inloophuis of het sociaal eetcafé, aan lokale initiatieven of aan ruimte voor ZZP’ers. Er wordt ook een stuk grond benut voor de invulling van woon- en werkbestemming. Over de specifieke invulling zoals de inrichting van de openbare ruimte, de opzet van de wijk en de soort woningen gaat de gemeente Ommen in gesprek met de inwoners.

 

 

Lees ook

Preventieve bestrijding eikenprocessierups van start

REGIO – De provincie Overijssel is gestart met de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups langs …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.