Home / / Feuilleton: Retourtje Hammersloo – Hoofdstuk 11

Feuilleton: Retourtje Hammersloo – Hoofdstuk 11

(door Miny Vroegindewey)

….En Arnold had groot nieuws. Hij had een woning gevonden in Hammersloo. ”Maandagmiddag kan ik het huis bekijken. Ga je mee?”….

Kerstfeest en een nieuw begin

Natuurlijk wilde ik met hem mee en ik verheugde mij er op dat Arnold binnenkort in Hammersloo zou wonen. Zijn woning op Goeree Overflakkee stond te koop en er waren al serieuze kopers. Arnold vertelde enthousiast over de woning die hij op het oog had in Hammersloo. “Het staat op het industrieterrein, maar is wel dichtbij het centrum. Het is een grote woning met loods erbij en die kan ik gebruiken voor exposities en kunstverkoop. Het ziet er wat gedateerd uit, maar is verder wel netjes en in principe kan ik er zo in. Ik hoop zo dat jij de woning ook ziet zitten.” Arnold mailde mij foto’s van de bewuste woning met loods en ik kende het pand wel. Het stond al langere tijd leeg nadat de laatste eigenaar was vertrokken. “Wat enig en ik ben echt heel benieuwd”, antwoordde ik. Die bewuste maandagmiddag haalde Arnold mij op en reden wij naar het pand op het industrieterrein waar Arnold wilde wonen en werken. Arnold vertelde enthousiast over zijn plannen om kunstexposities te houden en om schilder- en tekencursussen te geven. Ik deelde zijn enthousiasme en enkele dagen later belde Arnold mij opgetogen met de mededeling dat hij de nieuwe huurder was van het pand op het industrieterrein. “Als alles mee zit woon ik voor de kerstdagen in Hammersloo.”

Inmiddels was er bijna twee jaar verstreken na de eerste ontmoeting met mijn dochter Magda en haar adoptieouders. Met hen was ik goed bevriend geraakt en met Magda had ik regelmatig contact. Voor haar was ik mama Iris en we hadden een hechte band. Samen met Arnold dronken Magda en ik regelmatig koffie met gebak bij bakker Everts. Verder bezochten wij regelmatig mijn moeder, die zich helemaal thuis voelde in het verpleeghuis. Ma genoot van de gezelligheid en contacten met vroegere vriendinnen en dorpsgenoten. Samen met haar en Arnold bezochten wij regelmatig mijn vader, die in een ander verpleeghuis woonde en wiens gezondheid steeds slechter werd.

Gedane zaken

Zijn heldere momenten werden zeldzamer en er was steeds minder herkenning. En dat vond ik vooral pijnlijk voor ma, maar tot mijn verrassing was zij er heel nuchter onder. “Het is eigenlijk maar goed dat hij zo weinig besef van alles heeft”, merkte zij op. Van mijn andere dochter Alma hoorde ik al met al heel weinig en als ik haar belde, dan had zij het altijd druk met haar werk. Tussen haar en zus Magda klikte het niet echt en ze had weinig behoefte aan contact met haar. Over Arnold zei ze weinig, maar ze accepteerde hem wel als mijn partner. “Het belangrijkst is dat jullie samen gelukkig zijn”, was haar korte reactie. Arnold had het druk met de verhuizing en het inrichten van zijn nieuwe woning. En ondertussen naderden de kerstdagen en jaarwisseling met rasse schreden en Arnolds wens was om voor de kerstdagen verhuisd te zijn. Arnold en ik zagen elkaar regelmatig en we wilden graag samen verder. “En dit keer zal niemand ons nog uit elkaar halen”, zei Arnold meerdere keren.

Hij doelde hiermee op zijn moeder, met wie het contact nog steeds moeizaam was. Een enkele keer ging ik met hem mee om haar te bezoeken, maar we hadden elkaar weinig te zeggen. Hoewel Arnolds moeder oud was, was ze nog steeds lastig om mee om te gaan en had ze veel conflicten met anderen. We lieten haar maar praten en na een uurtje vertrokken wij weer. Over vroeger en Magda werd niet gesproken. “Dat heeft toch geen enkele zin en gedane zaken nemen geen keer”, merkte Arnold op. Daarentegen kon Arnold goed overweg met mijn ouders en daar was ik heel blij om. Ma was oprecht gesteld op Arnold en pa fleurde altijd op als Arnold kwam. Arnold wist pa altijd aan het lachen te krijgen met zijn droge humor en kwinkslagen.

De dagen en weken vlogen voorbij, ik had het razend druk met mijn modewinkel en het bezoeken van mijn ouders. De relatie met ma was enorm verbeterd en wij hadden het samen gezellig en zeker wanneer Magda er ook was. Magda en haar oma waren stapelgek op elkaar. Naar haar opa stuurde zij wekelijks een kaart, ze begreep goed dat hij ziek was. “Opa moet maar veel slapen, dat is goed voor hem”, was haar eenvoudige reactie. Ze taalde verder niet naar een bezoek aan hem. Een week voor de kerstdagen verhuisde Arnold met zijn drie katten definitief naar zijn nieuwe woning in Hammersloo. De kerstdagen brachten wij door in zijn nieuwe woning en het werden onvergetelijke dagen. En Arnold had een verrassing voor mij: een huwelijksaanzoek. “Iris, ik hou van je en ik wil verder met jou. Wil je volgend jaar met me trouwen?”, vroeg hij. En ik kon niet anders dan volmondig: “Ja” zeggen.
Het nieuwe jaar kon niet mooier beginnen….

Einde en een nieuw begin

Lees ook

Preventieve bestrijding eikenprocessierups van start

REGIO – De provincie Overijssel is gestart met de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups langs …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.