Home / / Feuilleton: Retourtje Hammersloo – Hoofdstuk 10

Feuilleton: Retourtje Hammersloo – Hoofdstuk 10

(door Miny Vroegindewey)

…En een week later was het zover. Magda en haar vader zouden elkaar eindelijk ontmoeten….

Hiervoor spraken wij af bij Daniël en Susanne thuis en op een zondagmiddag reden wij naar hun huis. “Arnold is van harte welkom en ik ben heel blij dat hij Magda erkent als zijn dochter. Ik vind het heel erg dat dit verdriet veroorzaakt werd door toedoen van een ander. Hoe kun je als moeder zomaar brieven achterhouden voor je zoon en allerlei verhalen verzinnen? Maar daar zal zij mee moeten leven”, was Susanne’ s reactie toen ik haar belde voor een afspraak om samen met Arnold, Magda te bezoeken. “Magda vindt het geweldig en ze praat over niets anders meer, zeker niet meer nadat ze foto’s heeft gezien van Arnold. Ze vindt hem een hele knappe vent. En uiteraard zal ze ook voor hem appeltaart bakken”, voegde Susanne er vrolijk aan toe.
Wij telden de dagen af totdat het eindelijk zondagmiddag was. Na een, voor ons gevoel eindeloze autorit, belden wij aan bij Daniël en Susanne. De geur van gebakken appeltaart kwam ons al tegemoet. Magda begroette haar vader op dezelfde spontane en hartelijke manier zoals zij mij begroet had. En tegen wil en dank schoot ik helemaal vol en stroomden tranen over mijn wangen.
Tussen Arnold en Magda klikte het bijzonder goed en zij hadden behalve dezelfde humor ook dezelfde voorliefde voor gebak. “Ik was als kind al verzot op appeltaart en verder op alles wat maar met zoetigheid te maken had.
En nog steeds kan ik geen bakkerij voorbij gaan zonder iets lekkers mee te nemen”, vertelde Arnold. “Daar is anders niets van te zien”, merkte ik op, hierbij doelend op Arnolds slanke postuur. Magda had duidelijk Arnolds voorliefde voor zoetigheid en slanke postuur geërfd. “Onvoorstelbaar zoals die meid kan snoepen en snaaien. En maar geen gram aankomen”, vertelde Susanne.
De middag vloog voorbij en Arnold beloofde om Magda binnenkort op te halen om samen met mij en haar koffie te drinken en taart te eten bij bakker Everts in Hammersloo. “Hij legt ongetwijfeld de rode loper voor jullie uit. Zijn omzet is al danig gestegen sinds Arnold Hammersloo bezoekt”, merkte ik ironisch op.
Sinds Arnold regelmatig in Hammersloo kwam had hij de gewoonte om gebak en andere lekkernijen te halen bij bakker Everts. Inmiddels had Arnold ook kennis gemaakt met mijn andere dochter Alma en met ma. Tot mijn teleurstelling was Alma uiterst gereserveerd ten opzichte van Arnold. “Een aardige vent hoor, maar ik heb verder niets met hem”, was Alma’ s korte reactie. Daarentegen klikte het verrassend goed tussen Arnold en ma, die hem een alleraardigste man vond.
“Wat vind ik het erg dat wij nooit geweten hebben van jullie verkering. Van mij had het gerust gemogen, maar ja, je vader wilde dat niet. Hij was er zo fel op tegen dat jij verkering had. Hij vond jou daarvoor veel te jong ”, zei ma naderhand tegen mij. Tussen Arnold en mij was de liefde opnieuw opgebloeid en het was bijzonder hoe vertrouwd het voelde om bij hem te zijn en zijn lange armen om mij heen te voelen. Wat voelde ik mij geborgen bij hem en ik was vooral heel dankbaar dat het tussen hem en Magda zo goed klikte. Ze hadden hetzelfde gevoel voor humor en konden eindeloos lachen om Mr. Bean en André van Duin. Inmiddels gingen wij samen met Magda regelmatig koffie drinken en taart eten bij bakker Everts.

Ondertussen ging mijn vader steeds meer achteruit. Pa werd steeds meer vergeetachtig en sprak constant over vroeger. Ook verwaarloosde hij zichzelf en at heel slecht. Uiteindelijk werd Alzheimer bij hem geconstateerd en moesten wij besluiten om pa in te laten schrijven voor een verzorgingshuis. Arnold was hierin de rots in de branding, hij ging samen met mij mee op bezoek bij pa en hij wist op bijzondere wijze een gevoelige snaar te raken bij hem.
Ik stelde Arnold voor als mijn nieuwe vriend en ik sprak verder niet over het verleden. Arnold deed ondertussen klusjes bij pa en wist hem aan het lachen te krijgen met zijn droge humor. Tot mijn grote verrassing raakte pa zeer gesteld op Arnold en tijdens één van zijn heldere momenten vroeg hij zelfs naar Magda. “Het spijt mij zo, ik heb zoveel fouten gemaakt”, zei hij tijdens één van onze bezoeken. Wij lieten pa foto’s zien van Magda, die hij sprekend op mij vond lijken. Tegen Magda vertelden wij dat opa heel ziek was en geen bezoek kon ontvangen. “Maar opa vindt het wel heel leuk om een kaart te krijgen. Hij is gek op kaarten met molens en paarden”, vertelde ik Magda, die haar opa prompt wekelijks een kaart stuurde, die met grote vreugde door hem werd ontvangen. Ondertussen verslechterde pa’s gezondheid steeds meer en hij verhuisde naar een verzorgingshuis. En Arnold had groot nieuws voor mij. Hij had een woning gevonden in Hammersloo. ”Maandagmiddag kan ik het huis bekijken. Ga je met mij mee?”

Wordt vervolgd

Lees ook

Preventieve bestrijding eikenprocessierups van start

REGIO – De provincie Overijssel is gestart met de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups langs …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.