Home / / Boek van de Week: ‘Een rooie aan de kant van de weg’ van Anne Tyler

Boek van de Week: ‘Een rooie aan de kant van de weg’ van Anne Tyler

Micah Mortimer leidt een rustig en aangenaam leven. Hij heeft het warme maar chaotische gezin waarin hij opgroeide achter zich gelaten. Zelf houdt hij van rust, reinheid en regelmaat. Zijn studie heeft hij niet afgemaakt, hij heeft een baantje als conciërge in een appartementengebouw, met gratis wonen in het souterrain en heeft een eigen bedrijfje in de ic. Zo nu en dan is er een vriendin, nu is dat Cass. Maar de relatie begint wat te haperen. Zijn interesse in haar loopt langzaam terug.

Zoon

De komst van Brink, zoon van oud studiegenootje Lorna, zet zijn leven op de kop. De jongen denkt dat Micah zijn vader zou kunnen zijn, Micah weet wel beter. Dat vaderschap is onmogelijk, Lorna was tijdens hun samenzijn nogal preuts, het was er dus nooit van gekomen. Het verblijf van Brink is maar kort, als de jongen weigert zijn moeder te bellen zet Micah hem op straat.

Vriendin

Maar daarmee is het probleem niet opgelost. Zijn vriendin Cass is boos op hem, hij geeft een wildvreemde jongen onderdak terwijl zij mogelijk uit huis gezet wordt. Zij vertrekt boos, de relatie is over! De hele familie en Lorna bemoeien zich vervolgens overal mee, het rustige, regelmatige leven is echt voorgoed voorbij. Hoe krijgt hij weer rust? Is zijn relatie definitief naar de knoppen? Heeft zijn familie gelijk en moet hij wat losser worden? Vragen, vragen, vragen waarop Micah geen antwoord heeft.

Zielenroerselen

Anne Tyler is werkelijk geniaal in het beschrijven van de zielenroerselen van Micah. Een ritje met de auto levert zoveel gedachten en gedetailleerde waarnemingen op, dat het lijkt of je zelf in de auto zit. Die waarnemingen worden kort en krachtig geformuleerd, zoals een opmerking over Lorna: ‘Dwingende vrouw. Ze dirigeerde hem met haar neus, hield hem in de houdgreep met haar blik’. Het levert een heerlijk boek op, literair en toegankelijk. Anne Tyler (1941) heeft een aantal prachtige romans op haar naam staan, waarvan ‘Klokkendans’ uit 2018 ook in Boek van de Week besproken is.

Het  boek ‘Een rooie aan de kant van de weg’ is aanwezig in uw bibliotheek. U kunt het boek reserveren door naar de catalogus te gaan en daar de titel van het boek in te typen.  Daarvoor dient men wel lid te zijn van de bibliotheek. Bel voor meer informatie: 0529-452158 of ga naar www.bibliotheeksalland.nl

Benieuwd naar meer boeken in de rubriek Boek van de Week? Ga dan naar http://boekvandeweek.blogspot.nl/ en / of  https://www.facebook.com/deboekenplankvanbarbra/

Lees ook

Schoenenhuis Jan Pas is jarig en trakteert!

(Advertorial) DEN HAM – Schoenenhuis Jan Pas, een begrip in de regio, bestaat dit jaar …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.