Home / / ChristenUnie Overijssel wenst panorama-aanpak voor het Vechtdal

ChristenUnie Overijssel wenst panorama-aanpak voor het Vechtdal

REGIO – De Statenfractie van de ChristenUnie ziet veel in een integrale gebiedsagenda met een lange termijn-toekomstbeeld voor het Vechtdal. Namens de Statenfractie zegt Jan Westert: “We zijn onder de indruk geraakt van het Panorama voor het Vechtdal. Het past ook uitstekend in de opmaat naar de nieuwe omgevingsvisie voor Overijssel. We zouden graag zien dat het Vechtdal als voorbeeld wordt uitgewerkt en als pilot wordt aangewezen.”

De aanpak om te komen tot een integraal toekomstbeeld en gebiedsagenda werd onlangs op indrukwekkende wijze geschetst door rijksadviseur Berno Strootman samen met Landgoed Vilsteren, Plaatselijk belang Vilsteren en de gemeente Ommen. “Het is mooi dat dit soort initiatieven vanuit de samenleving zelf komen en de provincie wordt uitgedaagd om zo’n proces te faciliteren en mede vorm te geven”, aldus Statenlid Westert. “We hebben behoefte aan integrale ruimtelijke visie voor de toekomst. Alleen zo kun je de grote maatschappelijke vraagstukken goed het hoofd bieden. We moeten weg van de probleembenadering en toe naar kansen en oplossingen.

Handelingsperspectief

Daarvoor is een handelingsperspectief op lange termijn nodig naar 2030 en 2050. Dan gaat het over vraagstukken als de energietransitie, de wateropgave met vragen rond droogte en hitte, de toekomst van de landbouw met de nadruk op kringloop en toekomstbestendigheid, circulaire economie en biodiversiteit, maar ook de noodzaak van woningbouw en leefbare kernen.” De ChristenUnie ziet veel in een integrale gebiedsagenda. Op die manier kun je vraagstukken met elkaar verbinden en aansluiten bij de initiatieven die al worden ondernomen op het gebied van toerisme, Vechtdalverbindingen en een fietssnelweg. Zo’n integrale gebiedsagenda, die wat de ChristenUnie betreft mag uitmonden in een Pact van Vilsteren voor het Vechtdal kan alleen als overheden samenwerken. Plus dat zij daarbij ook andere partners als landgoedeigenaren, plaatselijke belangen, natuur, landbouw en ondernemers volwaardig laten participeren. De ChristenUnie Overijssel ziet de provincie als uitgelezen partij om zo’n proces te faciliteren en qua proces te begeleiden.

 

Lees ook

Lampie

De jager die op roofvis jaagt, moet zijn gemak houden. Op de laatste zaterdag dag …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.