Home / / Centrumplan Dalfsen is weer een stap verder

Centrumplan Dalfsen is weer een stap verder

DALFSEN – In de vastgestelde Centrumvisie Dorp aan de Vecht is een ‘sfeerbeeld’ opgenomen hoe
het Dalfser dorpshart er uit zou kunnen zien in de toekomst. Op welke manier dit kan worden bereikt, is geschetst in vier ontwikkelscenario’s. Tijdens de raadscommissie legt het college onder meer de verschillende scenario’s voor het centrumplan en het gelopen participatieproces voor aan de raad. Dat gesprek biedt naar verwachting de opmaat naar een volgende stap voor het verder ontwikkelen van het centrum van Dalfsen.

Voorgelegd aan de inwoners

Aan het begin van dit voorjaar liep het dorp Dalfsen uit voor de presentatie van het Centrumplan. Ongeveer 250 bezoekers werden verwelkomd. Gepresenteerd werden de vier modellen voor het ontwikkelen van het centrum. Deze waren opgesteld in samenspraak met de klankbordgroep en de werkgroep die zich boog over de autotoegankelijkheid in het dorpshart. In deze werkgroepen zaten ondernemers en bewoners van het dorp, die gezamenlijk meedachten als adviseurs.

Vanuit het dorp hebben veel mensen gereageerd op de gepresenteerde plannen, die bestonden uit vijf deelgebieden, die elk op vier verschillende manieren waren ingetekend. Het liet zien dat het centrum zich op verschillende manieren kan ontwikkelen. De gemeente was benieuwd naar de reacties hierop en ontving er ruim 100. De reacties zijn samengevat, waarna is bekeken, hoe de vier modellen van het centrum scoren ten opzichte van de mening van de inwoners en ondernemers.

In samenspraak

De ideeën voor het centrumplan worden samen met onder meer de reacties van de participatie met inwoners, door het college van burgemeester en wethouders aangeboden aan de raad. Die laat zich door het college informeren over de modellen en de reacties vanuit het dorp. Verantwoordelijk wethouder André Schuurman vertelt: “De Centrumvisie en de uitwerking in de vorm van het Centrumplan zijn afwisselend een proces geweest waarin het gemeentebestuur en de bevolking hun zegje over de plannen doen. In de uitvoering willen we dat ook graag. We zien dat zowel de gemeente in beweging is, maar dat vooral ook de ondernemers en inwoners in het dorp zelf met ideeën komen. Men reageert in die zin ook op de vier schetsen met mogelijkheden. Alleen in samenspraak met elkaar kunnen we de komende jaren het dorp nog sterker maken en investerend uit de coronacrisis komen.”

Klimaatwinkelstraat

Wat het college betreft, wordt nu als eerste de zogenaamde ‘Klimaatwinkelstraat’ als project uitgevoerd. Deze heeft als ambitie om een groen winkelcentrum met een goede bereikbaarheid voor verschillende verkeersdeelnemers en een nog betere beleving te realiseren. Dit zijn de Prinsenstraat en het Kerkplein die volgens de uitgangspunten van de Centrumvisie Dorp aan de Vecht in het komende jaar worden uitgewerkt naar een uitvoeringsontwerp. Deze twee deelgebieden van het Centrumplan doen mee met de deal die Regio Zwolle heeft gesloten met het Rijk, de zogenaamde Regiodeal. Binnen de samenwerking van Ruimte voor de Vecht is dit succesvol ingebracht. De Regiodeal zorgt ervoor dat er forse bedragen aan subsidie en cofinanciering beschikbaar komen om te investeren in het centrum. Ook van de gemeente zelf wordt een bijdrage gevraagd. Hier praat de gemeenteraad in januari ook over, tegelijk met de bespreking van de centrumplannen. Het project Klimaatwinkelstraat moet volgens de Regiodeal uiterlijk eind 2023 klaar zijn.

Op 11 januari 2021 vergadert de raadscommissie over het Centrumplan Dalfsen.

Lees ook

Preventieve bestrijding eikenprocessierups van start

REGIO – De provincie Overijssel is gestart met de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups langs …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.