Home / / Canon van de Ommer: Dieks Makkinga (8)

Canon van de Ommer: Dieks Makkinga (8)

Dit is de achtste aflevering van een reeks waarin Ommer en Ommenaren centraal staan. De titel van de rubriek is ‘Canon van de Ommer’. Het gaat om een korte biografie in combinatie met een stamboomwaaier van personen die op een of andere manier veel hebben betekend voor de gemeente Ommen, van invloed waren op het reilen en zeilen in Ommen of bijvoorbeeld ‘steunpilaren’ waren voor de Ommer samenleving. De afleveringen van deze rubriek verschijnen maandelijks op de website (online archief platform) ‘OudOmmen.nl’ en worden via het Ommer Nieuws aangekondigd.

De geboren en getogen Ommer Hendrikus (Dieks) Makkinga (4-11-1919 – 24-1-1995) was oprichter en grote inspirator van het historisch tijdschrift ‘De Darde Klokke’. Het werk dat Dieks met zoveel inzet en liefde deed voor de ‘Darde Klokke’ is nog steeds een aansporing voor de huidige makers van het blad. Dieks had een grote liefde voor de eigen streektaal. Als dialectschrijver was hij zeker geen onbekende. In het ‘Nieuws uit Ommen’ vulde hij sinds 1984 wekelijkse zijn rubriek ‘Platproat’ waar hij de dingen van de dag aan de vork stak, maar ook onrecht of misstanden niet uit de weg ging. Het doen of laten in het gemeentehuishuis was vaak voor hem een geliefd onderwerp. Dieks had de gave om zijn gedachten op een mooie wijze in zijn eigen streektaal op papier te zetten. Van zijn hand verschenen vele gedichten en streekverhalen in het dialect. Een groot ideaal dat hij koesterde was, dat ook zij, die het dialect niet beheersten, het konden lezen of spreken. Dieks was iemand die met grote toewijding en met een opmerkelijk goed humeur, de dingen deed. Ook was hij iemand die de gave en ook de wil had om aan te pakken en door te zetten. Dieks is jarenlang schoen- en zadelmaker geweest. Hij had een eigen werkplaats aan de Gasthuisstraat waar hij ook met zijn gezin woonde. In zijn jonge jaren ambieerde hij een baan bij de buitendienst van gemeentewerken hetgeen hij tot zijn pensionering heeft vol gehouden. In zijn leven heeft Dieks Makkinga heel wat meegemaakt, mooie maar ook trieste gebeurtenissen.

Meer over Dieks Makkinga, bijvoorbeeld over zijn optreden als actievoerder en zijn activiteiten met betrekking tot de Slag bij Ane, is te lezen in de achtste aflevering van de ‘Canon van de Ommer’ op de website OudOmmen.nl. Daarbij ook een verwijzing naar de verhalen en gedichten van Dieks Makkinga verzameld in de boekwerken: ‘Een wanne vol Ommer varsies’ en ‘Ak d’ogen dichte doe…’. En natuurlijk Dieks bijdrage aan ‘zijn’ historisch tijdschrift ‘De Darde Klokke’, ook toegankelijk via de website OudOmmen.nl (/beeldbank), waaronder de artikelreeks ‘Ak d’ogen dichte doe’, gepubliceerd vanaf De Darde Klokke No.31 in 1979 tot en met De Darde Klokke No.90 in 1994.

Lees ook

(Advertorial) Het is voorjaar bij de Welkoop in Ommen

OMMEN – Sinds de opening van de Welkoop aan de Rotbrink op 4 januari hebben …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.