Home / / Ongerustheid over voorgenomen bezuinigingsvoorstellen gemeente Dalfsen

Ongerustheid over voorgenomen bezuinigingsvoorstellen gemeente Dalfsen

DALFSEN – Het bestuur van Bibliotheek Dalfsen/Nieuwleusen is ongerust over de voorgenomen bezuinigingsvoorstellen van de gemeente Dalfsen. Voorzitter Dirk Brugman bracht dit onder de aandacht door een brief op te stellen, gericht aan de leden van de Raad van de gemeente Dalfsen en aan alle fracties.

In de brief geeft hij aan dat er in de stukken sprake is van een mogelijke korting van maar liefst 5% op het totaalbudget van de bibliotheek. Dirk Brugman: “Wij hebben in een zienswijze aan het college onze grote zorgen hierover uitgesproken en er bezwaar tegen aangetekend. Een dergelijke forse korting kan niet zonder gevolgen blijven voor het belangrijke werk van de bibliotheek in onze gemeente. Binnen de gemeente is men bezig met een nieuw preventiebeleid. We vinden het wat voorbarig dat, zonder dat daar al stappen in gezet zijn, de bibliotheek bij voorbaat 5% van haar budget moet inleveren.”

Het bestuur ervaart een korting op het budget juist in een periode dat er in samenspraak met de gemeente forse stappen zijn gezet in de nieuwe doelstellingen zoals jeugd en onderwijs, bestrijding van laaggeletterdheid, persoonlijke ontwikkeling en infopunten, als een mokerslag. “De bibliotheek is gevestigd in vijf cultuurhusen. De bibliotheek is laagdrempelig en dat ervaren we ook als zodanig: inwoners lopen gemakkelijk bij ons binnen. Dit effect vinden we nu ook terug bij de infopunten. Dit tot onze tevredenheid, maar ook vooral die van de bezoekers”, aldus Brugman.

Verder zegt het bestuur dat de gemeente Dalfsen in samenwerking met diverse partijen in alle kernen een cultuurhus heeft weten te realiseren. Maar dat ze nu moeten constateren, dat door de voorgenomen bezuinigingen, instellingen worden getroffen die juist de cultuurhusgedachte dragen en vormgeven. Er bestaat daarom een kans dat, indien de bezuinigingen worden doorgevoerd, de ziel uit het gebouw wordt gehaald. Ze ervaren het als triest dat initiatieven waar veel energie in is gestoken verloren zullen gaan.

Brugman: “De bibliotheek beschikt nauwelijks over eigen reserves en mist jaarlijks ook al de indexering. Projectsubsidie t.b.v. de infopunten loopt tot 31 december a.s. Deze betrekkelijk nieuwe taakstelling wordt door ons voortgezet. Dit betekent wel dat dit project uit de lopende middelen wordt gefinancierd. Er wordt naar onze mening door het college wel erg gemakkelijk gedacht over deze voorgestelde bezuiniging. Er zullen dan ook keuzes in het beleid gemaakt moeten worden die pijn zullen doen. Het in standhouden van vijf vestigingen wordt op deze wijze een onmogelijke opgave. Dat zal onherroepelijk sluiting van vestigingen tot gevolg hebben en dat heeft indirect ook weer gevolgen voor de zo noodzakelijke infopunten. Daarnaast merken wij op dat wij het zeer voorbarig vinden om reeds nu al te besluiten over bezuinigingen in 2022, 2023 en 2024 terwijl er voor die jaren al weer gesproken wordt over een overschot op de gemeentelijke begroting.”

Lees ook

Tweede Kamerverkiezingen in de gemeente Dalfsen

Het stemmen dit jaar vindt i.v.m. het coronavirus iets anders plaats dan inwoners gewend zijn …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.