Home / / Ommenaren moeten veilig kunnen reizen met de trein

Ommenaren moeten veilig kunnen reizen met de trein

OMMEN – In de Vechtdallijn, de treinverbinding tussen Zwolle en Emmen vindt met regelmaat overlast plaats. Op dit traject zijn agressie, intimidatie en respectloos gedrag aan de orde van de dag.

“Met regelmaat is het raak in de trein en dan zijn er negen van de tien keer uitgeprocedeerde asielzoekers bij betrokken. Het gaat vaak om Noord-Afrikanen en Oost-Europeanen (Syrië, Iran, Algerije, Tunesië, Turkije en Marokko). Deze komen vanaf het asielzoekerscentrum (AZC), uit het uiterste zuidoostelijke puntje van de provincie Groningen, Ter Apel. Hier bevindt zich het grootste asielzoekerscentrum van Nederland, met plek voor maximaal tweeduizend mensen”, legt VVD raadslid Robbin Hutten uit.

Raddraaiers

De groeiende overlast door raddraaiende asielzoekers uit veilige landen, baart Hutten zorgen. “Deze mensen hebben elders in Europa al een asielaanvraag gedaan en komen uit één van de zogeheten ‘veilige landen’. Zij maken een kleine kans op een verblijfsvergunning. Maar omdat iedereen het recht heeft om een asielaanvraag te doen, komen ze wel in een asielzoekerscentrum terecht.”
“De behandeling van hun aanvraag duurt nu ook weer langer dan gewenst”, erkent de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), die over de asielaanvragen gaat. “Ze moeten in principe snel weer weg zijn uit de AZC’s maar omdat de wachttijden bij de IND oplopen, lukt dat niet altijd.”

Respectloos gedrag

“Ze willen niet betalen, weigeren mondkapjes te dragen, vertonen asociaal gedrag, vallen passagiers lastig, en weigeren hun legitimatie te laten zien. Als je er wat van zegt, dan ben je het haasje want je wordt geïntimideerd en bedreigd”, vult Hutten aan. “Het is ons een doorn in het oog dat er overlast wordt ervaren door de reizigers uit het Vechtdal. Forensen en kinderen die voor hun vervolgopleidingen naar Zwolle moeten, kunnen niet veilig reizen. Als deze reizigers dan overlast ervaren door mensen die hier eigenlijk niet horen te zijn, kan ik me voorstellen dat je dat niet prettig vindt.”

Sneller uitzetten

“Ik vind dat de procedure om uitgeprocedeerde asielzoekers uit te zetten sneller moet. Deze groep moet zo snel mogelijk ons land uit. Als je dan toch nog moet wachten dan heb je je te gedragen en je in ieder geval te houden aan de regels en de voorschriften van het openbaar vervoer. Er is wel handhaving in de trein en Arriva erkent het probleem ook”, zegt Hutten.

Arriva

Arriva laat de bemensing in de trein nu vaak opereren in tweetallen. Er is alleen geen personeel bijgekomen. “Er moet meer personeel in de trein komen”, vult Hutten aan. “Misdraag je je, dan loop je de kans dat je een vervoersverbod opgelegd krijgt.” De VVD roept burgemeester en wethouders van de gemeente Ommen op om met Arriva te gaan praten en te pleiten voor meer handhavend personeel. Zo kan gezorgd worden voor betere veiligheid in de treinen. Daarnaast is het noodzaak dat men in Den Haag meer vaart zet achter het afwikkelen van de procedures met uitgeprocedeerde asielzoekers.

Oproep Ommen én Den Haag

De in Dedemsvaart geboren Daniel Koerhuis, sinds 2017 lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal namens de VVD, is naar Ommen gekomen om de woorden van Robbin Hutten kracht bij te zetten.
“Ik wil me graag aansluiten bij de ideeën van de VVD Ommen om te zorgen voor een vervoer- en gebiedsverbod voor deze voor overlast zorgende, uitgeprocedeerde asielzoekers. Ik heb aan de woordvoerder OV van de VVD in de Kamer, Erik Ziengs gevraagd om met de staatssecretaris te overleggen of het opleggen van een vervoer- en gebiedsverbod rondom stations mogelijk is. We roepen het college van B&W van de gemeente Ommen op om zo spoedig mogelijk samen met vervoerder Arriva in actie te komen. De laatste tijd is het aantal gemelde incidenten explosief gestegen. Laten we zorgen dat dit niet nog verder uit de hand loopt.”

 

Daniel Koerhuis en Robbin Hutten

Tekst/Foto: Gina van Elburg

Lees ook

Beregening in allerlei soorten en maten bij HeWi Watertechniek

(Advertorial) ALMELO – De winter is voorbij, het is tijd om te genieten van de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.