Home / / Met alle vragen naar Steunpunt Formulieren in De Spil

Met alle vragen naar Steunpunt Formulieren in De Spil

NIEUWLEUSEN – “Waar kunnen we vandaag mee helpen meneer?”, vraagt Mirjam als een man uit Eritrea, samen met zijn dochter, het Kulturhus de Spil in Nieuwleusen binnenloopt. Sinds eind september zitten vrijwilligsters Mirjam Dijsselhof en Ina Olthoff elke woensdag van 16.00 tot 18.00 uur klaar op het Steunpunt Formulieren, een samenwerking van Humanitas en Vluchtelingenwerk.

“We merkten dat er in Nieuwleusen behoefte was aan een spreekuur voor statushouders”, vertelt Ina. Zowel Mirjam als Ina begeleiden via Vluchtelingenwerk statushouders de eerste 18 maanden in de gemeente Dalfsen intensief. Ze merkten dat deze mensen na die periode nog veel behoefte hadden aan hulp. “Na die 18 maanden houden de vragen niet op. Niet iedereen is dan al helemaal zelfredzaam en ook hebben mensen moeite met het regelen van zaken bij diverse instanties”, aldus Ina.

Mirjam was begeleider van de Eritrese familie en zag dat ook zij na de periode van begeleiding nog tegen veel zaken aan liepen. “Het gaat om hele uiteenlopende dingen. Vorige week hadden zij een vraag over het aanpassen van een automatische incasso en deze week moet er een formulier voor de reparatie van hun computer worden ingevuld. Meneer is erg blij als hij door Ina en Mirjam weer op weg geholpen is. En dat geeft de vrijwilligers altijd veel voldoening. “Ik krijg er gewoon energie van”, vertelt Mirjam. “Mensen moeten zo volwaardig mogelijk mee kunnen doen in de maatschappij. “Het is zo mooi om ze te zien groeien in een nieuwe omgeving”, vult Ina aan.

De familie weet de weg naar het spreekuur inmiddels goed te vinden, tot grote tevredenheid van beide vrijwilligsters. “Vluchtelingenwerk en Humanitas zijn samenwerkingspartners binnen het Infopunt. Ook op andere dagen zijn vrijwilligers van het Infopunt aanwezig in De Spil en zijn alle inwoners van Nieuwleusen welkom met hun vragen. Zij hebben waarschijnlijk geen vragen over verblijfsvergunningen of inburgering, maar andere vragen over bijvoorbeeld toeslagen, regelingen of studiefinanciering. Daar kunnen wij ook goed mee helpen. Mochten we niet kunnen helpen dan verwijzen wij door naar de desbetreffende instantie.”

In tijden van corona wil Mirjam extra benadrukken dat mensen voor heel veel terecht kunnen bij het spreekuur. “Ook als mensen bijvoorbeeld eenzaam zijn kunnen wij hulp bieden.” Om wat extra’s te doen voor de kinderen van statushouders in Nieuwleusen wordt er in de kerstvakantie wederom een filmmiddag gehouden. “Bij Albert Heijn in Nieuwleusen kunnen van 15 november tot 14 december statiegeldbonnen worden gedoneerd om dit mogelijk te maken. We hopen op een mooie opbrengst.”

Vanwege de nieuwe coronamaatregelen gaat de Spil dicht t/m 18 november en is er geen steunpunt op woensdagmiddag. In die periode is het steunpunt telefonisch bereikbaar 06-20765040.
Het steunpunt is ook via mail te bereiken via formulierenhulpnieuwleusen@humanitas.nl of via dalfsen@vluchtelingenwerk.nl.

Lees ook

Vaccinatielocaties geopend voor registraties in gele boekje

REGIO – Meer dan 1.500 mensen hebben vorige week in regio IJsselland alsnog een registratie …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.