Home / / Lampie

Lampie

Een jager, die geen haas op de korrel heeft, maar een giechelende verpleegster, een agent die een biertje wegtikt met een mottige heks en een duivel die een kusje steelt bij een sacrale non. Allemaal mogelijk in Vilsteren. Een paar dagen per jaar. Tijdens carnaval. Het feest der zotten. In de feesttent op de Tip, een grasveldje midden in het bruisende dorpshart, tegenover de uitloop van de katholieke kerk en op steenworpafstand van herberg de Klomp. Vandaag, 11 november is een etmaal van voorpret. Al jaren. De elfde dag van de elfde maand is de opening van het carnavalsseizoen. De dag dat de nieuwe prins carnaval bekend wordt gemaakt. Behalve vandaag. Zo er al een bijeenkomst is, wordt het geen viering, maar meer een workshop ‘omgaan met teleurstelling’. De gebruikelijke ‘drie rondjes om de kerk’, oftewel de optocht met praalwagens en jolige muziek gaat niet door. Geen kabaal vanaf de Tip in februari. Het coronavirus is weer eens spelbreker.
Trouwens…, over carnaval gesproken…, was Brabant na al dat hossen en hupsen niet de brandhaard van waaruit dat teringvirus zich als een olievlek verspreidde? Nee, nee, begrijp me goed, ik gun de Vilsternaren hun jaarlijkse climax van harte. Traditie hè. Ben er wel eens wezen kijken. Verklede mensen, opzwepende herrie, mijn kleinzoon vond het geweldig, maar ik voelde me een voyeur. Wat had ik er te zoeken? Meedoen of oprotten. Was ik voor die keuze gesteld, dan was ik ‘m gesmeerd. Kleinzoon vermoedelijk spartelend en tegenstribbelend onder de arm. Heb carnaval niet met de paplepel ingegoten gekregen. Ben te geremd om me volledig te laten gaan. Misschien zijn het de elementen. Hartje winter, brrr. In afwachting van de optocht sta je maar te hinkepinken, om koude tenen te voorkomen. Het hoofd diep in de kraag. Nee, geen stuk in de kraag. Dat is voor drinkebroers. Nee joh geintje. Drinken met mate hè, maar wel met je maten! Wie weet ontluikt er een romance tussen een clown en een ganzenhoedster, wachtend voor de mobiele pot. Hoewel het klappertandend, met de voetjes in de natte sneeuw, niet soepel knipoogt.
Een warm feest in de koudste maand van het jaar. De oplossing? Heteluchtkanonnen! Ach ja, carnaval. Lijkt me moordend! Pijn aan de voeten van het polonaisegeschuifel, buiten de tent ijskoud, daarbinnen een sauna, een stramme rug van het staan en het gewicht van je gorillapak, je geradbraakt voelen maar blijven lachen, een keel als schuurpapier, doffe ellende als je in een Dixi een Arabierenjurk moet ophijsen, waarbij luit en geldbuidel vreselijk in de weg hangen. Vette hamburgers happen aan de kraam, confettitroep op straat en een afvalberg aan kapotgetrapte plastic glazen, of nee bekers, plastic glazen kan natuurlijk nooit – jaja Lampie blijft bij de les! Waar waren we gebleven, o ja, en dronken domoren corrigeren, die menen dat het leuk is om aan nepvlechten te trekken of een hoedje van iemands raap te tikken. Uitlaatklep of slijtageslag? Euh…, allebei, maar bovenal feest! Zeker weten. Helaas in 2021 eventjes niet…

Lees ook

Peutergroep bij De Zaaier uitgebreid

Advertorial NIEUWLEUSEN – Met ingang van het nieuwe schooljaar is er bij de peutergroep van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.