Home / / De Sahara stuift weer door versterking van het ecosysteem

De Sahara stuift weer door versterking van het ecosysteem

OMMEN – Precies een jaar geleden ging de schop in de grond in het stuifzandgebied de Sahara in Ommen. Er is hard gewerkt om het ecosysteem te versterken.

Foto: Gina van Elburg

Stuifzand en heide, zoals in het Vecht- en Beneden Reggegebied, zijn zeldzaam geworden in Nederland. En daarmee ook de plant- en diersoorten zoals de jeneverbes, sleedoornstruweel, korstmossen en de kleine bevernel. Op de rand van zand en bos groeien nu weer bijzondere korstmossen zoals ijslandsmos, rendiermos en de rode heidelucifer. En op geen enkele andere plek in Nederland – behalve hier – komt de stronkmier voor. Het zand in de Sahara stuift weer en daarmee hebben kwetsbare planten en dieren weer de ruimte om zich te ontwikkelen.

Samen sterker

Mede dankzij de samenwerking tussen buren, ondernemers en andere relaties is de natuur in de Sahara weerbaarder tegen de effecten van stikstofuitstoot. Het belooft een gezond en duurzaam leefgebied voor de toekomst met ruimte voor natuur, recreatie, landbouw en economie. Er is zelfs een avonturenfilmpje van gemaakt, kijk hiervoor op YouTube: Natuurherstel stuifzandgebied de Sahara Ommen.

 

Lees ook

Beregening in allerlei soorten en maten bij HeWi Watertechniek

(Advertorial) ALMELO – De winter is voorbij, het is tijd om te genieten van de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.