Home / / Canon van de Ommer: Gerrit Steen (7)

Canon van de Ommer: Gerrit Steen (7)

Dit is de zevende aflevering van een reeks waarin Ommer en Ommenaren centraal staan. De titel van de rubriek is ‘Canon van de Ommer’. Het gaat om een korte biografie in combinatie met een stamboomwaaier van personen die op een of andere manier veel hebben betekend voor de gemeente Ommen, van invloed waren op het reilen en zeilen in Ommen of bijvoorbeeld ‘steunpilaren’ waren voor de Ommer samenleving. De afleveringen van deze rubriek verschijnen maandelijks op de website (online archief platform) ‘OudOmmen.nl’ en worden via het Ommer Nieuws aangekondigd.

In deze aflevering staat Gerrit Steen centraal. Wie een duik in de geschiedenis van Ommen wil nemen kan bijna niet zonder het ‘kompas’ van geschiedschrijver Gerrit (Gait) Steen (13-08-1904, 11-07-1992). Met name zijn in 1982 verschenen geschiedenisboek ‘Ommen rond de 19e eeuw’ geeft richting hoe historisch de ontwikkeling in de negentiende eeuw is verlopen. Steen’s bijdrage tot de geschiedenis van Ommen werd uitgegeven door de gemeente Ommen ter gelegenheid van de officiële ingebruikname van het gemeentehuis. Al met al een mooie bijdrage die de rijke geschiedenis van Ommen vast houdt en waar belangstellenden voor de lokale geschiedenis graag op terug grijpen.

Daarnaast is Steen auteur van het in 1948 uitgegeven boek ‘De geschiedenis van Ommen’, die hij samen met het hoofd van de landbouwschool Willem Veldsink (1903-1973) samenstelde ter gelegenheid van het 700-jarig bestaan van Ommen als stad. Dit boek werd toen gedrukt en uitgeven door de plaatselijke drukkerij G. Veldhuis. Met ‘Zo was het… plaatjes uit het oud Ommen en zijn omgeving’ gaf Steen ook een mooie inkijk in het verleden van Ommen. Dit populaire boekwerk met tientallen foto’s uit oud Ommen becommentarieerd verscheen in 1979 en was een initiatief van Wiechers Woonoase toen de familie Wiechers uit Dwingeloo in Ommen een filiaal vestigde. Verder heeft Steen bijgedragen aan onder andere de fotoboeken ‘Ommen in oude ansichten’ (1970), ‘Kent u ze nog… de Ommenaren’ (1972) en ‘Ommen verleden en heden’ (1985).

Meer over Gerrit Steen, bijvoorbeeld waar hij heeft gewerkt, welke functies hij heeft gehad, zijn bijdrage aan de Gemienschop van Oll Ommer en het historisch tijdschrift De Darde Klokke, is te lezen in de zevende aflevering van de ‘Canon van de Ommer’ op de website OudOmmen.nl. Naast de korte biografie met stamboomwaaier is veel van Gaits werk, zoals zijn artikelen en gedichten in ‘De Darde Klokke’ en afbeeldingen van al zijn boeken terug te vinden op OudOmmen.nl.

Lees ook

CU Overijssel steekt IC medewerkers appeltje onder de riem

REGIO – De Statenfractie van de ChristenUnie heeft vorige week een waarderingsactie gehouden bij de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.