Home / / Wethouder Jaspers Faijer legt eerste zonnepaneel op stal

Wethouder Jaspers Faijer legt eerste zonnepaneel op stal

OMMEN – Op het dak van de stallen van het melkveebedrijf van Arno van Spijker aan de Koloniedijk in Vinkenbuurt is de start van het een te leggen zonnepark afgelopen vrijdag feestelijk gevierd.

Tekst/Foto: Gina Van Elburg

Van Spijker heeft de daken van zijn stallen ‘om niet’ beschikbaar gesteld om duurzame energie op te wekken voor omwonenden in het buurtschap en de omliggende plaatsen. De bewoners van de buurtschap Vinkenbuurt hebben enige tijd geleden de handen ineen geslagen en het plan opgevat om met elkaar duurzame energie op te wekken. Er is een projectgroep Vinkenbuurt Stroomt opgericht en deze is direct begonnen met het betrekken van zoveel mogelijk mensen bij het nieuw aan te leggen zonnepark. Inmiddels zijn ze al in de afrondende fase van het project en wordt begonnen met het plaatsen van de panelen.

Postcoderoosregeling

“Er worden 2200 panelen gelegd voor de inwoners van Vinkenbuurt maar ook omwonenden uit Balkbrug, Nieuwleusen en de Vinkenbuurt kunnen hiervan gebruik maken. Het gebied valt onder de postcoderoosregeling”, legt Arno van Spijker uit. Dit is het postcodegebied waarin de productie-installatie ligt, plus de direct daaraan grenzende postcodegebieden. De gebieden waarin alle postcodes dezelfde vier cijfers hebben, kunnen meedoen. “We hebben nu zo’n 150 leden, we zijn goed op koers maar er moeten er nog wel een paar verkocht worden”, legt Ad Lagas van de projectgroep uit.

“Er is veel werk verzet en ik vind het geweldig dat we dit punt nu bereikt hebben. Vinkenbuurt is het voorbeeld voor waar een kleine gemeenschap groot kan zijn”, zegt de wethouder voordat hij de ladder opgaat om het eerste paneel te leggen.

Meekoppelkansen

“De samenwerking tussen landbouwer en burger verloopt hier in Vinkenbuurt prima en dit moet landelijk ook meer kunnen. Er zijn voldoende daken maar het ontbreekt hier en daar aan de verbinding tussen de mensen die het samen moeten doen. Het moet van twee kanten komen”, vertelt Van Spijker. “Als dit op sectorniveau nog beter kan, dan zijn we daar in Ommen een voorstander van. We noemen dit vaak meekoppelkansen en daar past dit project goed in”, vult de wethouder aan.

 

Lees ook

Luisterend over de natuurbegraafplaats

(Advertorial) OMMEN – Het knorrende geluid van de houtsnip in het bos, de verre roep …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.