Home / / Varkensles op basisschool De Sprankel in Lemelerveld

Varkensles op basisschool De Sprankel in Lemelerveld

LEMELERVELD – Op Werelddierendag staan mensen wereldwijd stil bij het recht van dieren om goed verzorgd te worden. Bij educatieboeren in Nederland is het elke dag dierendag. Niet alleen zorgen zij het hele jaar voor de dieren. Zij ontvangen ook leerlingen van basisscholen en middelbare scholen voor onderwijs op hun boerderij.

Dit jaar kunnen veel boerderijlessen vanwege corona niet doorgaan. Daarom was Annemarie Noordman op maandag 5 oktober speciaal voor Werelddierendag te gast in groep 5 en 8 van basisschool De Sprankel in Lemelerveld. Ze gaf daar een les over de varkenshouderij die past binnen de leerdoelen in de klas.

Inkijkje in de stal

De familie Noordman heeft een varkenshouderij en educatieboerderij in Lemelerveld. Hier leven moedervarkens met hun pasgeboren biggetjes. Ze groeien bij hen op tot volwassen vleesvarkens die klaar zijn voor de slacht. Normaal gesproken ontvangt Annemarie Noordman het hele jaar door leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs in haar stal voor lessen over de varkenshouderij die passen bij hun lesprogramma. Kinderen leren er over biologie door naar varkens te kijken. Ze zien hoe varkens leven volgens het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming. Dat betekent bijvoorbeeld dat de varkens op dit bedrijf leven in speciale serrestallen met extra veel daglicht. Dat is prettig voor de varkens, de boer en de medewerkers. Dit jaar moeten de kinderen het vanwege corona doen met filmbeelden op het digibord in de klas. Daarop gaf Annemarie Noordman de kinderen een inkijkje in haar varkensstal. Ze leerden er over voortplanting, voeding en het speelgoed die varkens bij haar krijgen. De biggetjes worden niet gecastreerd en de staartjes van de jonge biggetjes blijven langer.

Varkenstaart

Om varkens in het kader van Werelddierendag extra in het zonnetje te zetten, maakten de leerlingen van De Sprankel een speciale Werelddierendagtaart voor de varkens. Ze brachten daarvoor overgebleven voedsel uit het weekend zoals een appel met een plekje, de bladeren van een bloemkool of de harde stukken uit de sla. Voedsel dat goed is voor de dieren maar dat mensen liever niet meer eten. Annemarie Noordman legde de kinderen uit dat veevoerfabrieken veel overgebleven voedsel uit supermarkten en de voedingsindustrie gebruiken als grondstof voor diervoeding. Educatieboeren zoals Annemarie Noordman vinden het belangrijk om leerlingen meer inzicht te geven in de boerderij. Daarom investeerden ze in een opleiding tot educatieboer en in faciliteiten waardoor leerlingen veilig een kwaliteitsles kunnen krijgen, die ook echt aansluit bij de leerdoelen van school.

www.boerderijeducatienederland.nl

Foto: Pixabay.com

Lees ook

‘100 euro actie’ bij B+B Personeelsdiensten Ommen

(Advertorial) OMMEN – Op 1 maart zijn Marco en Dick van start gegaan met B+B …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.