Home / / Sessieavonden Sociaal Domein goed bezocht

Sessieavonden Sociaal Domein goed bezocht

OMMEN – Omdat het Sociaal Domein 50% van de begroting van de gemeente Ommen inneemt, heeft de gemeenteraad gevraagd de drie deelonderwerpen jongeren, ouderen en werk en inkomen nader te onderzoeken.

Tekst/Foto: Gina van Elburg

Er hebben drie sessieavonden plaatsgevonden waarvoor alle raadsleden en betrokken instellingen uit diverse sectoren met elkaar de dialoog zijn aangegaan. In groepjes werd besproken waar de kansen en waar de bedreigingen liggen.

Na de drie sessies gaf de externe gespreksleider aan dat het Sociaal Domein in Ommen conform vergelijkbare steden, niet veel problemen kent. “Ommen is veelvuldig positief in het nieuws en kan het redden met de financiële middelen in tegenstelling tot een aantal andere gemeenten”, legt de heer Scheele uit. “Wat opgevallen is tijdens alle sessieavonden is de enorme bereidheid en hulpvaardigheid om met elkaar in positieve zin aan het werk te gaan. Tijdens de eerste bijeenkomst over jeugd kwam dit al gauw naar voren. De eensgezindheid om samen op weg te gaan. Gelijktijdig werd er ook vastgesteld dat er al veel gebeurt in Ommen, maar dat niet alle instellingen dat ook van elkaar weten. Afgesproken is om de verbindingen te leggen”, legt Scheele uit.

Om elkaar de helpende hand te bieden, kwam naar voren dat juist de mensen uit vergelijkbare situaties elkaar het beste kunnen helpen. Jongeren helpen jongeren, vitale ouderen helpen minder vitale ouderen en mensen uit bijvoorbeeld de bijstand kunnen andere mensen in dezelfde situatie het beste helpen.

Het beleid van de gemeenteraad om meer maatschappelijke initiatieven mogelijk te maken, is positief ontvangen. De jeugd heeft hierin aangegeven dat de eerste stap om naar de gemeente te gaan soms nog wat lastig is. Hieraan wordt gewerkt. Er zijn verslagen gemaakt van deze drie sessieavonden en hieraan worden in de komende weken prioriteiten verbonden. Eind oktober wordt een samenvatting van de bevindingen van deze avonden aan de gemeenteraad gepresenteerd waarna eind januari 2021 de transformatieagenda gereed zijn. De gemeenteraad heeft aangegeven dat ze haast wil maken op dit vlak.

 

Lees ook

‘100 euro actie’ bij B+B Personeelsdiensten Ommen

(Advertorial) OMMEN – Op 1 maart zijn Marco en Dick van start gegaan met B+B …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.