Home / / Rijdende concertzaal bij basisschool De Spiegel

Rijdende concertzaal bij basisschool De Spiegel

DALFSEN – Afgelopen week, op vrijdag 2 oktober stond de eerste rijdende concertzaal ter wereld, de Prinses Christina Concours bij CBS de Spiegel in Dalfsen.

Tekst/Foto: Paul Scholten

Sinds 2007 rijdt het Prinses Christina Concours met de Classic Express door Nederland. De Classic Express is een enorme trailer die uitgeschoven kan worden tot een concertzaal voor ongeveer 35 kinderen. In deze ‘concertzaal’ laat jong talent (prijswinnaars van het Prinses Christina Concours) basisschoolleerlingen kennismaken met klassieke muziek.

Al meer dan 100.000 kinderen mochten al genieten van een concert in de rijdende concertzaal. In de trailer is er een klein podium voor de jonge muzikanten en voor de presentator. Er zijn speciale lampen en videobeelden die de werking van de muziek versterken. Voor het geluid wordt gebruik gemaakt van een elektro-akoestisch systeem; hiermee kan de akoestiek van bijvoorbeeld het Amsterdamse Concertgebouw worden nagebootst.

Afgelopen vrijdagmorgen waren er optredens van de muziektalenten – die ooit aan een Prinses Christina Concours hebben meegedaan. De optredens waren van Martine Velthuis (20 jaar, violist en studente aan het conservatorium) en Alexander Jansen (15 jaar, pianist en student aan de vooropleiding van het conservatorium). De presentatie was in handen van Viktor Koning die met zijn klassieke/Spaanse gitaar ook aan de optredens meedeed.

Het concert van Alexander, Martine en Viktor werd bezocht door de leerlingen van groep 3 en 4 van basisschool De Spiegel, samen met hun leerkracht Martijn Sollie. In 45 minuten werden de kinderen door enthousiaste muzikanten meegevoerd in de wereld van de klassieke muziek en kregen zij onder andere de Czardas van V. Monti te horen.

Lees ook

Webinar van KBO-PCOB

REGIO – KBO-PCOB Overijssel presenteert op vrijdag 23 april het webinar ‘Verbonden zijn rond zingeving’. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.