Home / / Nieuwe naam voor nieuwe woonwijk Ommen

Nieuwe naam voor nieuwe woonwijk Ommen

OMMEN – Mol’nhoek wordt de naam van het nieuwe woongebied tussen Haven West, Schurinkstraat en Strangeweg. Eerder werd dit gebied aangeduid als ‘Havengebied West’. Op woensdag 28 oktober vindt op feestelijke wijze de onthulling plaats van het naambord in de nieuwe woonwijk.

Tekst: Harry Woertink
Foto: OudOmmen.nl

De nieuwe naamgeving Mol’nhoek (Molenhoek) is een eerbetoon aan de in 1846 gebouwde korenmolen De Lelie gelegen in de woonwijk aan het Molenpad. De straten in dit gebied zijn vernoemd naar onderdelen van een molen: ‘Kruiwerk’, ‘Stelling’, ‘Bonkelaar’ en ‘Wieken’. Deze straten komen uit op de ‘Korenmolen’. Eerder lag in dit gebied de haven van het Ommerkanaal. Dit kanaal is in 1965 gedempt.

Molenbiotoop

Na zeven jaar bouwen is onlangs ook de vlag gehesen voor het behalen van het hoogste punt van het appartementencomplex ‘Kop van West’. Het gebouw, gelegen op de hoek van de Schurinkstraat en de Strangeweg, bestaat uit een mix van dertien appartementen en zes stadswoningen. Met de uiteindelijke oplevering begin volgend jaar van het appartementencomple, wordt niet alleen het gebouw afgerond, maar ook de gehele wijk. De binnenstedelijke herontwikkeling telt in totaal 99 woningen die in zeven jaar zijn gebouwd door Ter Steege Bouw Vastgoed Hardenberg. Tekenend voor de wijk is de verscheidenheid in woningtypes met sociale huurwoningen, rijwoningen, twee-onder-een kapwoningen en het nu in aanbouw zijnde appartementencomplex. Met de bouw is rekening gehouden met hoogtes van de molenbiotoop die voor De Lelie van toepassing zijn.

Oldeman en Wolters

Nu de woonwijk bijna klaar is vonden Harry Oldeman – zoon van de vroegere molenaarsfamilie Oldeman – en de molenaar van De Lelie – Anton Wolters – het tijd om afscheid te nemen van de naam ‘Havengebied’, vooral ook omdat de functie ‘Haven’ geen recht meer doet aan het betreffende gebied. De naam ‘Molenhoek’ – of in het Ommer dialect ‘Mol’nhoek’ – zou beter passen en bovendien nog eens de waarde van het cultureel erfgoed benadrukken. Verder werd als motivatie richting gemeente aangegeven dat de nieuwe naamgeving niet alleen het gebied beter herkenbaar maakt, maar ook warme gevoelens oproept bij Ommenaren. De molen werd destijds voor een symbolisch bedrag door de gemeente overgenomen van de familie Oldeman.

Officiële onthulling naambord

De gemeente kon zich prima vinden in het voorstel voor de nieuwe naamgeving. De woonwijk krijgt dan nu ook officieel de naam Mol’nhoek. Wethouder Leo Bongers heeft de eer om op woensdag 28 oktober 2020 in Mol’nhoek een van de drie naamborden aan de randen van de woonwijk officieel te onthullen. De nieuwe naam is verwerkt in een kunstwerk. In verband met de coronamaatregelen is slechts een klein aantal personen voor de onthulling uitgenodigd.

Ommerkanaal

Het havengebied is historisch gezien het oudste industriegebied van Ommen. Rondom de haven ontstond veel bedrijvigheid. Het Ommerkanaal is gegraven in de jaren 1865/1866 als zijkanaal van de Dedemsvaart. De haven heeft echter nooit een rol van betekenis gespeeld in de Ommer economie. In de huidige situatie is de gedempte haven nog zichtbaar tussen de straten Haven Oost en Haven West.

 

 

Lees ook

DLTC legt de laatste hand aan groenste sportclub van Overijssel

DALFSEN – Tennisclub DLTC in Dalfsen werd vorig jaar juli uitgeroepen tot groenste sportclub van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.