Home / / Lampie: Pensioen

Lampie: Pensioen

Ben er allesbehalve gerust op. Eigenlijk ronduit ongerust. Als het maar niet uit de klauw loopt. Ja Lampie, het is wat met die ellendige corona, nou, nou, nou… Dat ook, maar ik bedoel iets anders. De moed ontbreekt me om over de toestand in de wereld en de ellende die Covid-19 met zich meebrengt te berichten. Er is ander onheil, dat als een loodzware deken boven Ommen hangt. Mijn vrees is dat de Vechtstad overwoekerd raakt. Met onkruid. Gelukkig is het groeiseizoen voorbij en heeft de gemeente tijd en ruimte om adequaat op het probleem in te spelen. Ik wens de groenafdeling wijsheid, kracht en sterkte in de zoektocht naar een oplossing. Zal niet meevallen. Wat is het geval? Welnu, de grootste onkruidmoordenaar, of beter, schoffelaar eerste klas is met pensioen.

Nee, nee, hou me ten goede, gegund, terecht. Het houdt een keer op. De pensioengerechtigde leeftijd van 67 jaar was bereikt. Het werkzame leven zit er op voor Sander Schuldink. Over hem heb ik het. Vaak struinde hij ergens rond in woonwijk De Dante. Of hing in de buurt van de groene schaftkeet, nabij de rioolzuivering. Een groet. Soms een keuveltje. Ouwehoeren over voetbal. Nooit lang. Sander laat, of eigenlijk liet zich niet afleiden. Hardnekkige paardenbloemen, weelderig vogelmuur of opschietende brandnetels; niets ontsnapte aan zijn spiedend oog en ontkwam aan zijn genadeloze schoffel. Met microchirurgische precisie doorstak zijn mes de levensader van het onwenselijke groen. Niet langer in alle vroegte rechtop in bed, na het krijsen van de wekker. Het misselijkmakende apparaat kan met een wijde boog de Vecht in worden geworpen, als symbolische daad. De steel van de schoffel kan over de knie en met kracht in twee stukken worden gebroken.

Rust. Arbeidstechnisch gezien teruggeschakeld naar nul, maar hopelijk blijft zijn houdbaarheidsdatum nog jaren intact. Wie moet anders het clubvaandel van OVC ’21 in top hijsen? Wapperend op de wind van voorspoed en geluk krijgt de rikketik een stuip. De blauwe vlag, Viagra voor het hart van de rechtgeaarde supporter. Waaronder Sander. Maar ja, dat verrekte virus. Supporters zijn op last van het kabinet eventjes niet welkom op Westbroek. Het virus moet verdelgd worden. Op de wijze zo Sander dat doet met de schoffel. Resoluut en definitief. Even geen voetbal loeren. Alleen op de buis. Surrogaat. Dat is een chocoladesigaret voor de nicotineverslaafde. Radler voor de alcoholist. Het schept nepvoldoening.

Het zijn barre tijden. Zeker voor terreinmanager Schuldink. Weliswaar moeten de lijnen worden gekalkt, maar een babbeltje in het clubhuis met de supporters is er niet bij. Geen biertje na afloop van de wedstrijd. Geen inkomsten. De penningmeester kijkt met tranen in de ogen naar het spaarvarken van de club, welke de hongerdood nabij is. Het is een kommervolle tijd, waarin meesterschoffelaar Schuldink afzwaaide. Een afscheid dat groots en meeslepend had moeten zijn, ware het niet dat het coronaspook optrad als spelbreker. De gemeente Ommen staat voor een hels karwei: de jacht naar een schoffelaar die het barbaarse niveau van Sander enigszins weet te benaderen. Pfff…, succes!

 

Lees ook

Stichting ’t Lemels Arfgoed herdenkt de bevrijding

LEMELE – Op 10 april 1945 werden Lemele, Archem en Dalmsholte bevrijd door een eenheid …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.