Home / / Ingezonden: De jeugd heeft de toekomst

Ingezonden: De jeugd heeft de toekomst

Gerard Bekker Orthopedagoog en GZ-psycholoog stuurde de redactie van de Dalfser Courant en het Ommer Nieuws een brief, waarin hij uiteenzet waarom er in deze tijd van coronacrisis van een ieder verwacht mag worden dat hij/zij een steentje bijdraagt aan een zo constructief mogelijke omgang met deze voor iedereen moeilijke periode.

Niemand wordt ontzien

“In deze tijd van coronacrisis mag van een ieder verwacht worden dat hij/zij een steentje bijdraagt in een zo constructief mogelijke omgang met deze voor iedereen moeilijke periode.

Binnen elke sociale geleding vallen slachtoffers, worden offers gevraagd, wordt empathie en medewerking verwacht. Kortom; omzien naar elkaar en rekening houden met, je aanpassen aan, allemaal in deze tijd noodzakelijke gedragingen. Want de bestrijding van het coronavirus staat en valt met gedrag. Rutte wijst ons er iedere keer weer op. Daarom is het zo bevreemdend dat er m.n. in het begin van de crisis geen gedragswetenschappers in het RIVM en OMT zaten om juist dat gedrag zo centraal te stellen!!!!!

Naast alle medisch-biologische inspanningen lijkt en blijkt het dat ‘een beroep doen op gedragsinspanning’ toch wel het moeilijkst blijkt te zijn. Het doet ook een beroep ‘op de bereidheid om in te leveren’ en met name op het vrijwillig afstand doen van……… en dat is o zo moeilijk. Daar waar velen door de coronaomstandigheden gedwongen have en goed zijn kwijt geraakt, of dit dreigen kwijt te raken door de coronamaatregelen, zien we helaas andere groeperingen van jong tot oud respectloos en blijkbaar onverschillig hiermee omgaan.

Incasseringsvermogen

De jeugd moet veel inleveren van haar verworvenheden, schoolgang, verenigingsleven, studentenplezier en ga zo maar door. Een ellenlange lijst van ‘zielig’ in moeten leveren wordt opgesomd. Wat hebben ze het toch slecht, wat moeten we een medelijden met ze hebben. Overdrijven we niet een beetje? Ook de jeugd, ‘onze toekomst’ , moet…… en dat mogen en kunnen we van ze verwachten, de rug rechten en leren dat wanneer er een beroep op ze wordt gedaan zij de nodige bereidheid en inzet tonen omdat in deze periode hun toekomst ook de toekomst van ouderen impliceert. Een dergelijke ‘opoffering’ zal hun persoonlijke ontwikkeling alleen maar ten kan goede komen.

De jeugd heeft voldoende incasseringsvermogen hier mee om te kunnen gaan en als blijkt dat ze het niet kunnen, hebben wij (opvoeders) duidelijk iets verkeerd gedaan in het verleden, zijn in onze opvoeding en scholing daarin dan duidelijk te kort geschoten en hebben ‘te verwende koters’ groot gebracht. Ook zij moeten leren, gelijk een ieder de gevraagde ‘offers’ te brengen. Dat maakt ons allen sterk en zou een goede steun zijn in de bestrijding van het virus.

Pamperen

Dat bijvoorbeeld studenten hun ontgroening en ‘sociale kroegcontacten’ nu eens een tijdje moeten missen is natuurlijk wel heel zielig maar het bijkomende leerproces van dan maar rekening houden met de ander is een betere scholing dan de motorische handbeweging van het opheffen van een glas. Jammer dan!!!! Mijn eigen ervaringen in het onderwijs en met de jeugd, zelf heb ik ruim 40 jaar gewerkt in het onderwijs en binnen onderwijs gerelateerde organisaties, hebben mij iets anders geleerd. Pamperen heeft geen zin; de jeugd kan meer dan we denken, meer veerkracht dan we denken, geef ze de ruimte maar vraag én eis op het juiste moment het juiste gedrag. Dan hebben we allemaal nog een toekomst.”

Gerard Bekker
Orthopedagoog/GZ-psycholoog

Lees ook

Ontwikkeling Poort van Noord Dalfsen komt op gang

Sociale Verbinding centraal op terrein Natuurboerderij Lindehoeve DALFSEN – Begin juni kwamen de naaste buren …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.