Home / / Het windmolenproject ‘Veur de Wind’ heeft de begroting rond

Het windmolenproject ‘Veur de Wind’ heeft de begroting rond

NIEUWLEUSEN – Het windmolenproject ‘Veur de Wind’ van Nieuwleusen Synergie heeft de begroting rond. In zo’n vier weken tijd is er tijdens de crowdfundingsactie 450.000 euro geïnvesteerd.

Er zijn nu precies tweehonderd omwonenden en inwoners uit de gemeente Dalfsen investeerder in dit project. Het gemiddelde inschrijvingsbedrag kwam hiermee op 2.250 euro. De deelnemers verstrekken een lening aan de coöperatie tegen een netto-rente van 4,5% met een lineaire aflossing over 10 jaar.

Secretaris van de coöperatie Nieuwleusen Synergie, Rieks Voslamber heeft de afgelopen tijd vaak gekeken op de website www.veurdewind.nl. “Daar kon je online volgen hoeveel er binnenkwam. De start, na de opening van de inschrijving, was direct veelbelovend. En dan is het de kunst om aandacht te blijven vragen, via onze promotiecampagne en met hulp van de lokale media. Dat is heel goed gelukt. En daar ben ik blij om. Investeren met een goed rendement en tegelijkertijd een bijdrage leveren aan een duurzame energievoorziening blijkt voor veel inwoners een aantrekkelijke combinatie.”

Bouwactiviteiten vorderen

Op beide locaties (aan de Ebbenweg en aan de Meentjesweg) zitten de heipalen voor de windturbines inmiddels in de grond. Half november begint het betonstorten voor de funderingen. De voortgang van de bouwactiviteiten is te volgen op www.veurdewind.nl. De beide windmolens worden eind januari 2021 in onderdelen naar Nieuwleusen getransporteerd. Ze leveren enkele maanden later, misschien al wel in maart, energie. Het Duitse Enercon is producent en leverancier.

De molens die Nieuwleusen Synergie plaatst hebben ieder een vermogen van 4,2 MW en
wekken ieder 13 miljoen kWh per jaar op (13.000 MWh). De twee molens leveren samen genoeg
elektriciteit voor ruim 8.000 huishoudens. Het project wordt mede gerealiseerd door een investering van het Waterschap WDOD die met de investering een belangrijk deel van haar doelstelling om al haar energiegebruik duurzaam te produceren realiseert.

Lees ook

Uit Hei en Dennen

Wat is/was het warm hè. Wij hebben op twee locaties airco apparaten hangen, daar is …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.