Home / / Gezocht: Verenigingen voor opruimacties

Gezocht: Verenigingen voor opruimacties

REGIO – Gemeenten Dalfsen, Hardenberg, Ommen, Zwolle en Zwartewaterland gaan samen met bewoners de strijd aan tegen plastic afval op de oevers van de Vecht. De gemeenten zoeken daarom sport- en cultuurverenigingen die op zaterdagochtend 7 november afval langs de Vecht willen opruimen.

In elke gemeente is er plek voor vijf verenigingen, zij krijgen allen een stuk van 1 tot 2 kilometer oever toegewezen om schoon te maken. In ruil voor hun inzet ontvangen de verenigingen een bijdrage voor hun clubkas. Verenigingen kunnen zich t/m 26 oktober aanmelden via de website.

Vechtjutters

Plastic flesjes, piepschuim en sigarettenfilters: wie een wandeling langs de Vecht maakt, ziet overal afval liggen. Als dat niet wordt opgeruimd, belandt het afval in de rivieren en uiteindelijk in de zee. Daar richt plasticsoep veel schade aan het zeeleven aan. Daarom sluiten gemeenten Dalfsen, Hardenberg, Ommen, Zwolle en Zwartewaterland zich aan bij Schone Rivieren: in Nederland maken verenigingen de oevers van de Vecht schoon. De opruimacties worden mogelijk gemaakt door provincie Overijssel.

Opruimen en onderzoeken

De opruimacties langs de Vecht zijn onderdeel van Schone Rivieren, een initiatief van IVN Natuureducatie, Stichting De Noordzee en Plastic Soup Foundation. Het doel: plasticvrije rivieren in 2030. Naast de opruimacties loopt ook een grootschalig meerjarig afvalonderzoek met behulp van citizen science. Dat is dataverzameling door vrijwilligers voor wetenschappelijk onderzoek. In het voorjaar van 2021 gaan de eerste ‘citizen scientists’ onderzoek uitvoeren naar het afval langs de Vecht. De resultaten uit het onderzoek worden gebruikt om beleidsmakers en bedrijven aan te spreken om beleid aan te scherpen en lekkages te stoppen.

 

Lees ook

Stichting ’t Lemels Arfgoed herdenkt de bevrijding

LEMELE – Op 10 april 1945 werden Lemele, Archem en Dalmsholte bevrijd door een eenheid …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.