Home / / Gerrit de Jonge (VOV) uit Ommen nieuwe voorzitter vereniging voor plaatselijke politieke partijen

Gerrit de Jonge (VOV) uit Ommen nieuwe voorzitter vereniging voor plaatselijke politieke partijen

OMMEN – De landelijke vereniging voor plaatselijke politieke partijen heeft tijdens haar ledenvergadering een nieuw bestuur gekozen. Fractievoorzitter Gerrit de Jonge van de VOV uit Ommen is daarbij verkozen tot voorzitter. Hij neemt de ‘hamer’ over van Fons Zinken, die vanaf 2008 voorzitter was.

De Vereniging voor Plaatselijke Politieke Groeperingen behartigt de belangen van lokale raadsleden uit plaatselijke politieke groeperingen. Het is de beroepsvereniging voor onafhankelijke raadsleden. De vereniging is opgericht in 1987 en vertegenwoordigt de grootste stroming van lokale politici in Nederland. Via het versterken van de lokale democratie via onafhankelijke lokale raadsleden streeft de VPPG naar meer invloed van de burgers op hun leefomgeving.

Nieuwe voorzitter

Tijdens de algemene ledenvergadering van 26 september is een nieuw bestuur gekozen. Gerrit de Jonge, sinds 2010 raadslid van de lokale partij VOV in Ommen, is daarbij gekozen tot voorzitter. De Jonge neemt de voorzittershamer over van Fons Zinken, die sinds 2008 voorzitter was en nu het penningmeesterschap op zich neemt. In het dagelijkse leven is De Jonge werkzaam bij de Nederlandse Spoorwegen als coördinator inzet bij buitendienstinstellingen en evenementen. In het verleden was De Jonge onder andere plaatsvervangend voorzitter van de Ondernemingsraad bij de NS.

Het secretariaat wordt bemand door Antoon Huigens, sinds 2018 raadslid voor GB-Apeldoorn die samen met Mark Reijermans, oprichter in 2017 van de lokale partij Connect Wageningen, als nieuw gekozen bestuurslid verantwoordelijk wordt voor de nieuwe communicatie opzet van de VPPG, waarbij Mark de portefeuille social media voor zijn rekening neemt.

Kloof

De VPPG hanteert als visie dat de gemeente de basis is van de democratie, met raadsleden die niet afhankelijk zijn van een landelijke politieke partij. “Met de sterke toename van het aantal lokale partijen is een sterke vakbond voor deze raadsleden harder nodig dan ooit”, aldus de nieuwe VPPG-voorzitter. De vereniging werd in 1987 opgericht en inmiddels hebben raadsleden van 280 lokale partijen zich hierbij aangesloten. De Jonge laat daarbij weten dat het zijn ambitie is dat dit aantal omhoog kan en moet.

“De laatste jaren ontwikkelt de ´lokale beweging´ zich snel en daarom is de missie van het nieuwe bestuur om met name via social media veel meer aandacht te vragen voor de raadsleden die het zonder ondersteuning uit Den Haag moeten doen. Behalve aan belangenbehartiging voor deze raadsleden wil het nieuwe bestuur veel aandacht schenken aan vorming en scholing van raadsleden op het gebied van belangrijke regelgeving en tevens aan de ondersteuning van nieuwe lokale partijen. Want de kloof tussen inwoners en politiek is nog steeds veel te groot”, aldus de kersverse voorzitter. “De kloof moet echt snel verdwijnen, willen we het draagvlak voor onze democratie niet verliezen. De VPPG maakt zich sterk voor deze lokale democratie”, besluit De Jonge.

 

Lees ook

De Lemeler begraafplaats is weer up-to-date

LEMELE – De in september vorig jaar gestarte renovatie van de bijzondere begraafplaats in Lemele …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.