Home / / Feuilleton Retourtje Hammersloo

Feuilleton Retourtje Hammersloo

DALFSEN/OMMEN – Vanaf deze editie is in de Dalfser Courant, in het Ommer Nieuws en op Vechtdal Centraal de feuilleton Retourtje Hammersloo te lezen – een vervolgverhaal bestaande uit circa twaalf delen – geschreven door Miny Vroegindewey.

Volgens Wikipedia is het woord feuilleton een verwijzing naar het Franse woord feuille, dit betekent blad of blaadje. In Frankrijk en in Vlaanderen wordt er vooral een ’soap opera’ mee aangeduid. Veel literaire schrijvers, waaronder Goethe, Dickens en Couperus zijn ooit begonnen met het schrijven van een feuilleton. Soms werd ook een deel van een nog niet voltooide roman, alvast op deze manier uitgegeven. Een zeer bekend voorbeeld van een Nederlandse feuilleton is het dagboek van Betje-Boerhave. Dit vervolgverhaal verscheen in 1974 in het Utrecht Nieuwsblad.

Samenvatting

Het verhaal begint met de televisieoproep van Magda van Loon, die op zoek is naar haar biologische ouders. Magda is geadopteerd door het kinderloze echtpaar Daniël (Daan) en Susanne (Suus) van Loon, nadat haar jonge moeder gedwongen afstand van haar deed. Magda’s biologische moeder Iris Prudon werd op 17-jarige leeftijd ongewenst zwanger van haar vriend Arnold, en zij werd gedwongen om afstand te doen van haar kindje. Haar ouders waren ontzet en razend en weigerden het kindje te accepteren en te erkennen als hun kleinkind.

Iris Prudon is inmiddels een succesvolle ondernemer (eigenaar van een modezaak) en enkele dagen voor het 20-jarig jubileum van haar zaak ziet zij de oproep van haar biologische dochter Magda op televisie.”Ik herkende direct het lichtroze jurkje en gebreide mutsje, evenals de brief die ik haar geschreven had. En ook zag ik de treffende gelijkenis met mij in haar gezicht en ogen, die net zo groen waren als de mijne. Als gebiologeerd bleef ik naar de televisie staren, en lang verdrongen herinneringen kwamen in alle hevigheid naar boven.”
Iris Prudon was een ‘afstandsmoeder’, die gedwongen werd haar kindje af te staan. Jarenlang verdringt zij het bestaan van haar dochtertje en bijna niemand is op de hoogte van het bestaan van het kind. Uiteindelijk besluit Iris te reageren op de televisieoproep van haar dochter Magda.

Wat volgt, is een ontmoeting…….en de confrontatie met een uiterst pijnlijk verleden, waarbij heden en verleden elkaar ontmoeten. Hoe dit verhaal zal aflopen, is nog een verrassing…

Hoewel het al bijna herfst was, leek aan de warme zomer geen einde te komen. En daar was ik wel heel blij mee, want over drie dagen zou ik het 20-jarig jubileum van mijn kledingwinkel Prudon Mode vieren. 20 jaar al weer, waar was de tijd gebleven? Ik herinnerde mij nog goed dat ik de goedlopende modewinkel van het echtpaar Mulder overnam, nadat ik ruim vijf jaar voor hen had gewerkt. Groot was mijn verbazing toen mevrouw Mulder aan mij vroeg of ik de zaak wilde overnemen.”Je weet dat het niet goed gaat met mijn man, en vorige week is er Alzheimer bij hem geconstateerd. Wij willen de komende jaren zolang het nog mogelijk is met elkaar leuke dingen doen”, vertelde mevrouw Mulder mij met tranen in haar ogen.

Twee jaar later overleed mijnheer Mulder en mevrouw Mulder verhuisde enkele jaren later naar een verzorgingshuis. De afgelopen 20 jaar vlogen voorbij en Prudon Mode groeide gestaag. Klanten uit de wijde regio wisten de winkel te vinden. Het 20 jaar bestaan van de zaak was zeker een hele goede reden voor een feest, temeer ook omdat mevrouw Mulder nog leefde en het jubileum mee kon maken. Besloten werd om een uitgebreide receptie te geven voor klanten en relaties en het jubileum af te sluiten met een barbecue voor familie en bekenden bij restaurant Nicky’s Choice. En over drie dagen was het al zover en samen met mijn team was ik druk bezig geweest met de voorbereidingen voor het jubileumfeest.

Wat was ik blij dat ik na een lange dag eindelijk op de bank kon ploffen met kat Tiddles op schoot. Ik schonk een glas wijn in, zette de televisie aan en zapte langs een aantal zenders, om uiteindelijk te blijven ‘hangen’ bij het populaire programma ‘Op zoek naar’. Geamuseerd volgde ik de belevenissen van een herenigde vriendengroep, die elkaar tientallen jaren niet hadden gezien. En ineens zag ik de oproep, die mijn leven definitief zou veranderen. De oproep van mijn dochter, van wie ik op 17 jarige leeftijd gedwongen afstand moest doen. Ik voelde letterlijk de grond onder mijn voeten wegzinken toen ik de donkerharige vrouw zag, die de kleertjes en de brief die ik haar geschreven had in haar handen hield. “Mijn naam is Magda van Loon en ik ben op zoek naar mijn biologische ouders. Ik ben geboren op 8 mei 1974. Van mijn moeder weet ik dat zij heel jong was toen zij mij kreeg en niet voor mij kon zorgen en van mijn vader weet ik niets. Direct na mijn geboorte werd ik geadopteerd en mijn adoptieouders hebben mij altijd verteld dat ik geadopteerd was omdat zij zelf geen kinderen konden krijgen. Ik heb het thuis altijd heel goed gehad”, vertelde de jonge vrouw terwijl haar lichtgroene ogen strak de camera inkeken.

Ik herkende direct het lichtroze jurkje en het gebreide mutsje, evenals de brief die ik haar geschreven had. En ook zag ik de treffende gelijkenis met mij in haar gezicht en ogen, die net zo groen waren als de mijne. Als gebiologeerd bleef ik naar de televisie staren. Lang verdrongen herinneringen kwamen in alle hevigheid naar boven.’

Wordt vervolgd.

Miny Vroegindewey

Lees ook

EHBO verrast met royale gift

HOONHORST – De EHBO-vereniging Hoonhorst-Dalfsen is recentelijk verrast met een royale gift van 1000 euro. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.