Home / Nieuws / CDA-Statenlid Karin van der Toorn stopt er mee

CDA-Statenlid Karin van der Toorn stopt er mee

ELSHOF – Karin van der Toorn, sinds maart vorig jaar CDA-Statenlid in Overijssel en daarnaast boerin op de Elshof heeft besloten om te stoppen. Op Facebook meldt ze moeite te hebben met veel zaken die in haar politieke functie in het provinciebestuur nodig zijn.

Foto: CDA

“Politiek is voor sommige andere partijen gericht op het uitvergroten van tegenstellingen, populisme en willen scoren zonder de inhoud goed te kennen. Daar heb ik veel moeite mee en mede hierdoor vind ik debatten verschrikkelijk. Ook gaat politiek vooral over hoofdlijnen, terwijl ik juist zo graag met inhoud bezig ben.” Van der Toorn noemt verder het stikstofdossier en Natura 2000. “Toen ik mij ruim twee jaar geleden verkiesbaar stelde, had ik niet verwacht dat het stikstofdossier zou ontstaan wat heeft geleid tot hooglopende emoties, polarisatie, maar ook tot inhoudelijke besluiten waar ik niet achter kan staan.”

“Hoewel ik vertrouwen heb in het bestuur van de provincie Overijssel, zijn er inhoudelijke dossiers, zoals Natura 2000, waarin besluiten genomen moeten worden waar ik grote moeite mee heb. Het provinciebestuur zit hier ook vast in een juridische dwangbuis, maar de opgave, die honderden miljoenen gemeenschapsgeld kost, heeft een enorme impact op het voor mij zo dierbare platteland. Agrarische bedrijven die al generaties lang samen met de natuur boeren op bepaalde plekken, moeten hierdoor verdwijnen. Dit raakt mij enorm en druist in tegen mijn persoonlijke normen en waarden. Een individueel Statenlid kan hierin helaas nagenoeg geen verschil maken. Zo zijn er meer dossiers die mij pijn doen.”

Kritiek

Ze heeft verder kritiek op de koers van het landelijke CDA (‘die steeds meer gericht is op steden en minder op het platteland’), maar is positief over het CDA-Overijssel. “Ik heb hier altijd alle ruimte gekregen voor mijn opvattingen en het is een prachtige club mensen.” Wel noemt ze de minder leuke reacties die zij in haar politieke werk krijgt. ‘De heftige emoties vanuit de agrarische achterban, die heel begrijpelijk zijn en ik helemaal meevoel, worden richting mij helaas vaak zeer persoonlijk gemaakt. ‘

Ook het werk kost haar (veel) meer tijd dat ze verwacht had. “Het aantal uren wat het Statenlidmaatschap wekelijks kost is vele malen groter dan van te voren ingeschat, mede door de heftige dossiers binnen de portefeuille landbouw en natuur. De combinatie met een baan buitenshuis en het werk op de boerderij is zeer pittig.”

Van der Toorn stond bij de vorige statenverkiezingen op een onverkiesbare plaats veertien op de CDA-lijst. Dankzij een vooral op de Sallandse en Twentse landbouw gerichte campagne wist ze zo’n 5000 voorkeursstemmen te verwerven. Daardoor kwam ze als nummer drie op de CDA-lijst vorig jaar maart in Provinciale Staten. Van der Toorn was onder meer voorzitter van LTO-Salland en is betrokken bij Salland Boert en Eet Bewust.

Lees ook

Rommelmarkt in de Bermerstraat

OMMEN – Tegen de trend van de leegstand in, zal het winkel-/horecapand Bermerstraat 13 opnieuw …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.