Home / / Canon van de Ommer: Evert Dijk (6)

Canon van de Ommer: Evert Dijk (6)

Dit is de zesde aflevering van een reeks waarin Ommer en Ommenaren centraal staan. De titel van de rubriek is ‘Canon van de Ommer’. Het gaat om een korte biografie in combinatie met een stamboomwaaier van personen die op een of andere manier veel hebben betekend voor de gemeente Ommen, van invloed waren op het reilen en zeilen in Ommen of bijvoorbeeld ‘steunpilaren’ waren voor de Ommer samenleving. De afleveringen van deze rubriek verschijnen maandelijks op de website (online archief platform) ‘OudOmmen.nl’ en worden via het Ommer Nieuws aangekondigd.

In deze aflevering staat Evert Dijk centraal. Onder de naam Evert ‘Diek’ schreef hij gedichten voor allerlei soorten gelegenheden en deed dit dan vaak in het Sallands dialect. Als amateurhistoricus was Dijk bezig met het graven in de geschiedenis van zijn geliefde Ommen. Verhalen en onderzoeken van hem werden gepubliceerd in diverse kranten, tijdschriften en verenigingsbladen. Dijk heeft veel betekend voor de historie van Ommen. Na zeven jaar lager onderwijs en zondagsschool had Evert Dijk graag willen doorleren, maar zijn ouders vonden het beter dat hij een betrekking aannam als boerenknecht. Evert Dijk is zijn leven lang een buitenmens geweest. Hij groeide op in de Vinkenbuurt onder Ommen. Na boerenknecht geweest te zijn in de streek en zijn huwelijk met Hendrika Johanna Hamberg begon Dijk voor zichzelf in Ommen als zaadverkoper voor Turkenburg naast zijn boerderijtje aan de Rotbrinksweg. Later werd dat een hoveniersbedrijf.

Meer over Evert Dijk, bijvoorbeeld waar hij zich in zijn jongensjaren sterk voor maakte en op welke wijze zijn verhalen en gedichten beschikbaar kwamen voor een breed publiek, is te lezen in de zesde aflevering van de ‘Canon van de Ommer’ op de website OudOmmen.nl. Naast de korte biografie met stamboomwaaier is veel van Everts werk, zoals de artikelen in het ‘Nieuws uit Ommen’ (rubrieken ‘Oud nieuws uit Ommen’ en ‘De Ommerschans’) en al zijn artikelen en gedichten in ‘De Darde Klokke’ terug te vinden op OudOmmen.nl.

Lees ook

Vaccinatielocaties geopend voor registraties in gele boekje

REGIO – Meer dan 1.500 mensen hebben vorige week in regio IJsselland alsnog een registratie …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.