Home / / Aanmeldingen Humanitas gedaald door corona

Aanmeldingen Humanitas gedaald door corona

‘De drempel voor het vragen om hulp lijkt hoger geworden’

OMMEN – Velen merken de financiële gevolgen van de coronacrisis. Mensen die werken in de sectoren horeca, sport, recreatie etc. en ook degenen met flexcontracten en zzp-ers. Niet iedereen heeft voldoende spaargeld om de terugval in inkomsten op te vangen.

Geldzaken of administratie bijhouden?

Het is niet een hobby van iedereen. En door omstandigheden kun je ook nog eens het overzicht kwijtraken. Vrijwilligers van Humanitas helpen mensen om in deze moeilijke tijden hun geldzaken op orde te houden. “Belangrijk is het geven van inzicht in de financiële administratie en het vergroten van de zelfredzaamheid totdat er weer grip is op de financiële en administratieve zaken”, zegt Humanitas. “Ook tijdens corona helpen de vrijwilligers, als het kan door fysiek bij elkaar te komen, maar het kan ook online of via de telefoon.”

Hardenberg/Ommen

Intussen kijkt Humanitas ook naar de toekomst. Op dit moment ziet de afdeling Hardenberg/Ommen dat het aantal aanmeldingen door corona na half maart behoorlijk gedaald is. Doordat een groot deel van het openbare leven is weggevallen, is de drempel voor het vragen om hulp, hoger geworden. Het is opvallend dat er nog geen extra hulpvragen zijn door teruggang van inkomen door corona, ofschoon dat wel te verwachten was. Door de maatregelen van de overheid zijn de gevolgen nog niet direct voelbaar maar de rekeningen zullen zich opstapelen, spaargeld zal verdampen en schuldeisers zullen op een gegeven moment hun geld weer terugeisen. Humanitas is hier op voorbereid.

Vrijwilligers staan klaar

Zo trainen ze nieuwe vrijwilligers online. Uit een peiling van de Nibud blijkt dat ruim 30% van de jongeren hun inkomen zien teruglopen. Ze verliezen hun (bij)baan, maken meer schulden en lopen studievertraging op waardoor ze meer moeten lenen. Bovendien is hun buffer vaak lager dan die van ouderen. Juist in coronatijden zijn vrijwilligers van onschatbare waarde. Ze bieden een steuntje in de rug met betrokkenheid, aandacht en tijd. Ze voorkomen grote financiële problemen en daarmee hoge maatschappelijke kosten. Ze doen dit belangrijke werk vrijwillig. Er worden alleen kosten gemaakt voor het ondersteunen van vrijwilligers. Humanitas maakt het al 75 jaar mogelijk dat mensen elkaar steunen in moeilijke tijden. Ook nu staan de vrijwilligers klaar voor de mensen die het in deze crisis niet alleen redden. Meer informatie staat op de website. Bellen kan ook naar telefoonnummer: 06 35113691.

Lees ook

Uit Hei en Dennen

Wat is/was het warm hè. Wij hebben op twee locaties airco apparaten hangen, daar is …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.